Ramona Mănescu: Rolul activ jucat de compania Transgaz la nivel regional afectează interesele Rusiei în țările ținute captive de Gazprom

Europarlamentarul PPE Ramona Mănescu este de părere că rolul activ asumat de compania românească Transgaz la nivel regional afectează interesele Rusiei, însă este în beneficiul securității energetice a Uniunii Europene.

”Transgaz deja nu mai este un doar un actor național și joacă în mod serios la nivel regional. Tocmai a câștigat, prin filiala sa din Republica Moldova, Eurotransgaz, licitația privind privatizarea întreprinderii moldovene de stat Vestmoldtransgaz, care va construi conducta Iași-Ungheni pe teritoriul Moldovei” a declarat Mănescu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

”Tot Transgaz este în cărţi, alături de compania Reganosa din Spania, dar şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru achiziţia unui pachet majoritar de 66% din DESFA, operatorul grec de gaze”, a remarcat eurodeputatul român, indicând că aceste dezvoltări regionale se potrivesc cu proiectul BRUA şi cu fazele următoare de exploatare a rezervelor de gaz din Marea Neagră.

”În mod cert, rolul activ jucat de Transgaz la nivel regional afectează interesele ruseşti din jurul României, din ţările care până acum au fost ţinute captive de Gazprom”, a completat Ramona Mănescu.

Anunțul cumpărării de către Transgaz a companiei Vestmoldtransgaz a fost făcut de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, luna trecută. preţul iniţial de vânzare a Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei moldoveneşti. Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România.

Sursa foto: ramona-manescu.ro