Ramona Manescu: Romania ar putea fi inclusa in proiectul de transport feroviar Viking, CFR Marfa ar putea asigura transportul de containere in tranzit

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu a avut miercuri, la Luxemburg, o intrevedere cu ministrul lituanian al Transporturilor, Rimantas Sinkevicius, cu care a discutat despre posibilitatea participarii Romaniei la proiectul de transport feroviar Viking, proiect destinat transporturilor de marfuri intre Marea Baltica si Marea Neagra, intre porturile Klapeida (Lituania) si Odessa/ Kicevsk (Ucraina).

Contributia CFR Marfa, in calitate de partener in acest proiect, ar consta in preluarea la transport in tranzit a unei parti din traficul de containere realizat prin Viking pe reteaua feroviara romaneasca intre Giurgiulesti/Galati sau Vadu Siret (implicand transbordarea containerelor) sau Ungheni si Giurgiu/Ruse. Aceste transporturi ar reprezenta un transfer modal semnificativ de la transportul maritim/naval la transportul feroviar.

Ministrul roman al Transporturilor a salutat invitatia din partea oficialului lituanian, de a fi parte a proiectului Viking, alaturi de Caile Ferate ale Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, Bulgariei si Republicii Moldova, companii maritime de cargo si porturile Klaipeda, Illichivsk si Odessa. Acest lucru se poate materializa printr-un Memorandum de intelegere, care va fi pus in discutie la viitoarea reuniune, din luna decembrie a acestui an.

Vezi aici ce alte discutii a purtat ministrul Ramona Manescu la Luxemburg