RAMONA MANESCU: Romania are sansa de a promova proiectele in termen de scheme de finantare ale UE

Europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU a participat in aceasta saptamana, din postura de organizator, la Ziua Energiei Romanesti 2015, un eveniment organizat anual la sediul Parlamentului European de la Bruxelles

„In calitate de membru al Comisiei AFET din cadrul Parlamentului European, as dori sa subliniez legatura dintre politica de securitate si externe de energie, pentru ca lucreaza impreuna fiind puternic conectate! As dori sa foloseasc aceasta ocazie pentru a aduce in discutie legatura dintre subiectul principal al acestui eveniment: provocarile si oportunitatile pentru Energie Durabila si punctul central al prezentei sesiuni: investitii Facilitarea si securitatea in indispensabil de infrastructura de energie electrica.

Cred cu tarie ca, in prezent, provocarile sunt exact cele legate de oportunitatile pentru viitor, iar aceste oportunitati sunt reprezentate de investitii in toate aspectele de infrastructura energetica. Romania este plasata pe harta lumii la intersectia mai multor axe economice, care sunt, de asemenea, cele geo-politice, care leaga Europa de Vest cu Europa de Est si in continuare cu Asia. Dintre aceste axe, Romania este cel mai favorizata din punct de vedere energetic de cel maritim, in special Marea Caspica – Marii Negre.

In acest domeniu extins, geo-istoric, Romania a avut un rol de stabilizator, jucand un rol defensiv, un rol ofensiv in unele momente sau un rol unificator in altele. Cu acest rol asumat, si stiind ca UE a recunoscut deja de cativa ani, rolul strategic al Caucazului de Sud pentru interesele energetice, Romania este capabila de a maximiza pozitia. Avand o concurenta puternica venind din Bulgaria si Turcia pentru pozitia de tara de tranzit in efortul european de diversificare a surselor de energie, obiectivele Romaniei pot fi atinse doar printr-o diplomatie foarte activa pe relatiile bilaterale. Acest lucru poate aduce acel avantaj atat de necesar, care mai tarziu se traduce in proiecte de infrastructura energetica.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU, la Forumul de la Doha: Infrangerea extremismului inseamna crearea de optimism 

Dezvoltarea infrastructurii energetice, conform cu obiectivele stabilite de Perspectiva energetica 2050 implica atat o inlocuire / modernizare a segmentelor depasite si construirea de noi interconexiuni, necesare pentru o piata unica de energie. Toate aceste noi investitii trebuie sa se faca cu ajutorul tehnologiilor moderne, cu emisii reduse de carbon, astfel asigurand termen lung a acestora in bune conditii. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca astfel de investitii de actualizare a infrastructurii cu noile standarde, implica multe costuri. Aceste costuri vor implica pe industrii, aducand costurile noi pentru companii si scaderea competitivitatii acestora comparativ cu alte entitati din restul lumii.

 

Principalele provocari in promovarea proiectelor de energie sunt:

• reunirea, intr-un aviz unitar si coerent, tuturor tarilor care fac parte dintr-un proiect de energie cale.

• asigurarea finantarii pentru astfel de proiecte.

Trebuie adaugat ca orice proiect de energie are o semnificatie strategica in plus fata de cea comerciala. Si aici este locul unde vine oportunitatea investitiilor, dezvoltarea infrastructurii si de cercetare in domeniul de productie, transport si furnizare de energie cu un obiectiv dublu:

stabilizarea intregii regiuni prin oferirea de alternative si oportunitati;

asigurarea securitatii energetice pe termen lung si sustenabilitatea prin multiplicarea si diversificarea surselor de energie si ofera o piata previzibila pentru acest aprovizionare;

Romania este o tara despre care trebuie  sa afirm, cu mandrie, ca este prezenta in statisticile mondiale drept prima tara care a avut o productie industriala de titei. Productia de petrol este urmata indeaproape de industria petrolului intreg, cercetare, infrastructura si apoi industria orizontala, ca cea petro-chimice. Cererea internationala de resurse energetice este unul dintre motivele pentru care astazi Constanta este cel mai mare port de la Marea Neagra si un centru energetic major pentru intreaga Uniune Europeana.

Experienta romaneasca ma ajuta sa inteleg conexiunile complicate, dar puternice intre energie, resurse, securitatea, dezvoltarea economica, stabilitate regionala, relatiile politice si a conflictelor. De asemenea, am putea vedea o imagine clara a unei tari care a fost odata un exportator major dar care, sub presiunea continuul reducerea rezervelor naturale, a evoluat intr-o noua etapa in care a investit in energia nucleara si are un program nuclear pe termen lung, a dezvoltat o intreaga industrie de resurse regenerabile, de la cercetare la productie si mari ferme eoliene sau fotovoltaice, si utilizat cunostintele sale largi in extractia hidrocarburilor, transport si depozitare pentru a deveni un centru energetic pentru o regiune in care securitatea energetica este acum cel mai puternic instrument diplomatic .

Eu cred ca in discutia globala despre securitatea energetica, combinat cu presiunea care vine din scopurile asumate de sustenabilitate si presiune redusa asupra sistemului climatic, producerea de energie sub forma de combustibili fosili a fost, este si va continua sa fie un motor care va asigura dezvoltarea si stabilitatea viitoare.

Oportunitatile oferite de energiile regenerabile in materie de cercetare, productie, implementare si operare sunt doar inceputul. Cunosc o multime de companii romanesti capabile sa porneasca de la o idee si sa termine cu o investitie complet functionala in domenii precum eficienta energetica sau productia de energie regenerabila. De asemenea, stiu ca unele companii romanesti sun foarte active in cercetare si inovare, si care nu sunt la fel de faimoase ca Tesla, dar care sunt capabile sa aduca la proiecte cu adevarat uimitoare de viata in zonele care incordarea eoliana sau solara.

Interconectarea diferitelor sisteme de transport de energie si de depozitare, care este mai necesara, ofera o alta oportunitate de investitii, locuri de munca crearea si dezvoltarea durabila. Cateva exemple bune sunt in curs si viitoare proiecte de conectare a resurselor de gaze si petrol, recent descoperite in Marea Neagra, prin hub-ul oferit de Portul Constanta, cu cererea venita din tari care sunt dependente masiv de exporturi din Rusia.

Aceste oportunitati pot lua experienta europeana in energiile regenerabile in noi zone geografice si sa aduca inapoi aici, pe teritoriul UE, surse si capacitatile de combustibilii traditionali precum combustibilii fosili fiabile.

Eu cred ca recenta strategia de securitate energetica europeana lansata de Comisia Europeana, care prezinta cadrul pentru imbunatatirea securitatii energetice, poate fi fundamentul pentru viitoarele investitii si oportunitati pe scara larga. Institutiile UE sunt in curs de dezvoltare a unei politici energetice europene care vizeaza in primul rand pentru a asigura libertatea, securitatea si crestere in Europa. Romania este tara 7 ca marime din Europa si are un mare potential care trebuie valorificat si, in eforturile sale, UE poate contribui in mod semnificativ in beneficiul tuturor.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Anumite state BLOCHEAZA intrarea ROMANIEI in SCHENGEN 

Companiile straine interesate de a dezvolta proiecte de energie din Europa de Sud-Est, pot profita de oportunitatile oferite de mediul economic romanesc. Procesul de privatizare, deschiderea si liberalizarea pietei interne, impreuna cu conexiunile la nivel regional fac din Romania o alegere foarte profitabila. In urma procesului de aprobare a Strategiei Uniunii pentru energie si schimburi regionale profunde, Romania are sansa de a promova proiectele in termen de scheme de finantare ale UE, atat in beneficiul pietei UE dar si pentru stabilitatea regionala.

Statele membre, pe baza unor relatii bilaterale, pot pune piatra de temelie pentru dezvoltarea viitoare. Mentionez acest lucru pentru ca o astfel de necesitate are potentialul de a deveni o oportunitate majora pentru Romania, care este pozitionata in locul potrivit, are o infrastructura buna de conducte de gaz si continua extinderea interconexiunilor sale.

Obiectivele comune pot aduce, de asemenea, raspunsuri constructive la intrebari precum rolul Rusiei in aceasta ecuatie sau problema iraniana. Ele pot reprezenta, de asemenea, o baza pe termen lung pentru dezvoltarea economica, care, in schimb, este capabil de a sprijini stabilitatea si securitatea regionala.

Infrastructura energetica: conducte sau cabluri care traverseaza frontierele si rutele de apa care traverseaza stramtori si apele nationale azi, au puterea de a uni sau de a perturba, pentru a aduce bunastare si dezvoltare sau provoca conflicte si haos. Sunt foarte optimista si cred ca avem in fata noastra un potential enorm. Pot sa-l vad si eu sunt sigura ca prin intermediul acestor intalniri, ca aceea de astazi, vom reusi sa intelegem mai bine. Am incredere ca obiectivele noastre vor avea rezultate fructuoase: pace, prosperitate si durabilitate. Ca o concluzie, putem fi de acord, ca gratie resurselor proprii importante, pozitionarii perfecte si a infrastructurii serioase – Romania poate aspira harta energetica a Europei”, a declarat RAMONA MANESCU in timpul discursului sustinut la Ziua Energiei Romanesti.

Intalnirea desfasurata sub titulatura “Uniunea Energetica: Provocari si oportunitati in Europa Centrala si de Sud-Est” a reprezentat un prilej de dezbatere oportun pentru delegatii din cele 14 tari care au fost prezente la eveniment din capitala Belgiei.

Pe agenda zile s-au aflat rolul Uniunii Energetice, cerintele pentru asigurarea dezvoltarii infrastructurii de electricitate si de gaz si a integrarii pietei europene, in special din perspectiva pietei de energie din centrul si sud-estul Europei si a Romaniei, in particular. Evenimentul a urmarit facilitarea dialogului dintre factorii de decizie din institutiile europene si mediul energetic cu privire la prioritatile actuale ale tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est.

Sursa foto: Mondo News