Ramona Mănescu: România trebuie să investească foarte mult în dezvoltarea turismului pe litoralul Mării Negre

România trebuie să investească foarte mult în dezvoltarea turismului pe litoralul Mării Negre, iar autoritățile statului trebuie să sprijine și investiția privată în acest sens, a declarat eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) pentru CaleaEuropeana.ro, la finalul dezbaterii ”Dezvoltarea sustenabilă a turismului și infrastructurii pe litoralul Mării Negre” organizată de către Biroul de Informare al Parlamentului European la Constanța.

Întrebată fiind ce șanse are litoralul Mării Negre de a-și exploata potențialul în context european, eurodeputatul român a precizat că ”litoralul Mării Negre are acele șanse pe care i le dăm noi, când spun ”noi ”, mă refer la autoritățile statului, locale, naționale, mă refer la industrie, la cei care sunt implicați în industrie, care au restaurante, cei care au toate zonele de agrement”.

”Litoralul românesc are aceleași șanse pe care le are orice loc din România. Dacă vorbim de litoralul românesc, ținând cont de faptul că sezonul este destul de scurt și cred că asta a fost mereu o problemă pe care noi am resimțit-o, trebuie într-adevăr să adăugăm ceva. La sezonul foarte scurt trebuie să adăugăm turismul balnear desper care s-a discutat aici și care este foarte important și pe care îl putem face în regiune pentru că avem cu ce, avem resurse naturale. Aici va trebui să investim foarte mult și să lucrăm, iar autoritățile statului trebuie să vină să sprijine și investiția privată”, a completat Mănescu.

”Avem situri arheologice, spun cu mândrie de fiecare dată că Dobrogea este o zonă-resursă, o zonă în care istoria este prezentă la fiecare pas, poate mai mult decât în alte zone ale țării, fără nicio supărare pentru celalalte zone. Aici avem situri arheologice pe care nu numai că nu le promovăm, noi nu le întreținem pentru că Ministerul Culturii, de cele mai multe ori, nu are fonduri să le întrețină și am discutat foarte mult și cu cei de la Muzeul Arheologic, dar și cu cei de la alte muzee și instituții care se preocupă de aceste situri și de fiecare dată se plâng de același lucru, de lipsa de susținere, în primul rând financiară, dar și legislativă în rezolvarea acestor probleme.

Cam acestea sunt șansele pe care litoralul românesc le are și pe care Dobrogea le are de promovare – acelea pe care noi le dăm prin dezvoltare continuă și prin dezvoltarea punctelor tari pe care noi le avem și trebuie să le potențăm cât mai mult”, a conchis aceasta.

Dezbaterea a permis un schimb de idei privind viitorul turismului pe litoralul Mării Negre.

Reprezentanți ai autorităţilor locale, ai operatorilor din turism la nivel local şi regional, jurnaliști și alte părți interesate au dezbătut alături de alături de deputații în Parlamentului European Ramona Mănescu (PPE), Maria Grapini (S&D) și Claudia Țapardel (S&D) teme relevante precum promovarea patrimoniului cultural, dezvoltarea segmentului balnear, îmbunătățirea infrastructurii și conectivității, dar și formarea profesională și rolul acesteia în creșterea calității serviciilor.

Sursa foto și text: calea europeană