Ramona Manescu s-a intalnit cu la Chisinau cu omologul moldovean

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, s-a intalnit la inceputul acestei saptamani, la Chisinau, cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca si cu Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari. Agenda discutiilor a inclus proiecte prioritare strategice vizand dezvoltarea cooperarii bilaterale in domeniul transportului feroviar, rutier, aerian si naval.

Ministrul roman al transporturilor a subliniat proiectul comun de importanta strategica privind susţinerea drumului european al Republicii Moldova, precum si necesitatea aprofundarii dialogului bilateral in domeniul transportului, din perspectiva imbunataţirii cadrului juridic si concretizarii proiectelor de infrastructura, in contextul conectarii Chisinaului la reteaua de transport europeana (TEN-T). Partea romana sustine cu prioritate proiectul reabilitarii caii ferate cu ecartament european Iasi-Ungheni-Chisinau, care are suport politic de mai multi ani, dar nu dispune inca de finantare, precum si modernizarea sectorului rutier transfrontalier Iasi-Ungheni ca parte a retelei centrale TEN-T.

In contextul intensificarii procesului de cooperare transfrontaliera, a dezvoltarii socio-economice a regiunilor de granita, a relatiilor de buna vecinatate si colaborare existente intre Romania si Republica Moldova, oficialii de la Bucuresti vor oferi sprijin Chisinaului pentru constructia, consolidarea si reabilitarea podurilor peste raul Prut.

”Ministerul Transporturilor vizeaza amplificarea eforturilor, in perioada imediat urmatoare, in oferirea de asistenta tehnica Republicii Moldova pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana si acordarea sprijinului necesar pentru interconectarea la retelele transeuropene de transport”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Partile au convenit asupra unui mecanism de dialog care sa fie coordonat la nivelul ministrilor transporturilor, urmand ca Vasile Botnari sa efectueze o vizita in Romania in luna ianuarie 2014. Cei doi ministri au stabilit sa fie organizate grupuri de lucru care sa identifice posibilitati reale de accesare a fondurilor europene pe toate modurile de transport in functie de interesele strategice comune.