RAMONA MANESCU saluta alegerea lui MICHEL AOUN, noul presedinte al LIBANULUI

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU saluta alegerea lui MICHEL AOUN in functia de presedinte al Republicii LIBAN. In opinia politicianului roman, alegerea lui AOUN este un pas mare catre stabilizarea situatiei in LIBAN, o tara care se confrunta cu numeroase probleme in ultimii ani.

RAMONA MANESCU este de parere ca MICHEL AOUN este omul potrivit la locul potrivit, noul presedinte ales al Republicii LIBAN fiind factorul necesar pentru progres in aceasta tara.

„Este un pas important spre stabilitate, in aceste vremuri dificile, pentru o tara care se confrunta cu provocari multiple si mari. Doar avand in vedere problema migratiei, daca ne uitam la cele peste 1,2 milioane de refugiati gazduite de o tara 5,8 milioane de oameni, putem vedea ca povara asupra Libanului este mai mare decat in orice alta situatie similara din lume. La aceasta situatie acuta trebuie sa adaugam cele 29 de luni de incertitudine politica interna, lipsurile economice, la 375 km de frontiera cu Siria – o tara aflata sub razboi civil timp de mai mult de cinci ani si prezenta activa, peste tot in regiune, din multiple grupari teroriste.

Aceasta este imaginea complexa a situatiei in care se afla astazi Liban, o tara cunoscuta pentru diversitatea sa etnica si religioasa. Acesta este motivul pentru care, alegerea de luni a domnului Michel Aoun in calitate de presedinte al Libanului este un progres important si reprezinta sfarsitul incertitudinii politice din aceasta tara. Trecutul sau, ca un crestin maronit pastreaza in echilibru cele trei grupe majore prezente in Liban: crestinii, musulmanii siiti si sunitii musulmani.

Insa, pe umerii sai se afla responsabilitatea mentinerii echilibrului politic intern, reinstaurarea prosperitatii economice, rezolvarea problemei sociale a refugiatilor si, asa cum a spus-o deja, ” impiedicarea oricarei scantei (n.aut. din conflictul sirian) de a ajunge in Liban”.

Acest lucru nu este deloc o sarcina usoara! Mai ales atunci cand in Liban, interesele puterilor regionale se ciocnesc si aruncand o umbra influenta asupra problemelor interne. Pentru Uniunea Europeana, parteneriatul cu Libanul, in cadrul politicii europene de vecinatate, este de mare importanta. Conteaza pentru stabilitatea regionala si sa stabileasca un model pozitiv, functional in Orientul Mijlociu. Acest parteneriat merge bine dincolo de declaratiile de sustinere si implica un sprijin direct si concret. Acesta ofera avantaje economice, asistenta in domeniul educatiei si al sanatatii si al transferului de know-how.

Eu cred ca alegerea domnului Michel Aoun ofera noi perspective, nu numai cu privire la chestiunile interne ale Libanului, ci si pentru relatiile UE – Liban si, in cazul in care oportunitatile de astazi vor deveni realitatile de maine, o stabilitate  in sprijinul a valorilor si idealurilor noastre comune”, se arata in postarea RAMONEI MANESCU de pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona-manescu.ro