RAMONA MANESCU saluta Raportul privind Strategia UE fata de Iran in urma incheierii acordului nuclear

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a avut, luni, o interventie in cadrul dezbaterilor din Parlamentul European asupra Raportului privind Strategia UE fata de Iran in urma incheierii acordului nuclear.

„Salut Raportul privind Strategia UE fata de Iran in urma incheierii acordului nuclear. Plecam de la o realitate: relatia economica a Uniunii Europene cu Iranul este foarte importanta, iar investitiile europene in Iran sunt cruciale pentru a pune in valoare potentialul sau economic.

Cooperarea economica este cea mai rapida cale prin care pot fi generate schimbari pozitive intr-o societate. Ea reprezinta in acelasi timp o usa deschisa pentru initiativele care vizeaza imbunatatirea drepturile omului si respectul fata de dreptul international. Aceasta cu atat mai mult cu cat vorbim de Iran, un stat condus de un regim totalitar.

 

Sunt absolut necesare implementarea unor masuri clare, economice, intr-un mediu transparent, anti-coruptie si garantarea drepturilor si libertatilor civile. In acelasi timp, o abordare a relatiei cu Iranul exclusiv din punct de vedere economic, asa cum reflecta acum acest raport, este contraproductiva pe termen lung si nerealista.

In raport se ignora abuzurile si se trec cu vederea incalcarile flagrante ale drepturilor omului! Aceasta abordare aduce deservicii cetatenilor iranieni dar si relatiei pe termen lung intre UE si Iran. Ca europarlmentar si european, nu vreau ca dublul standard sa devina o constanta a politicii noastre, atat in interiorul cat si in exteriorul Uniunii Europene.

Regimul totalitar din Iran refuza sa-si recunoasca gresesile si sa implementeze reforme reale, fapt care ridica foarte multe semne de intrebare cu privire la viitorul relatiei intre Iran si Uniunea Europeana. Discursul agresiv practicat de Teheran, mai ales in relatie cu Israelul, si sprijinul acordat unor organizatii teroriste nu ofera partenerilor internationali garantia necesara pe o tema atat de sensibila cum este cea nucleara”, a declarat RAMONA MANESCU de la tribuna Parlamentului European.

Sursa foto: ramona-manescu.ro