RAMONA MANESCU: Securitatea europeana depinde de pacea din Nordul Africii si Orientul Mijlociu

Parlamentul European (PE) a adoptat raportul privind provocarile de securitate din regiunea Nordul Africii si Orientului Mijlociu si perspectivele pentru stabilitate politica, document al carui raportor din umbra din partea grupului PPE a fost eurodeputatul PPE/PNL, RAMONA MANESCU.

Raportul se adreseaza amenintarilor si situatiei de securitate din regiunea Nordul Africii si a Orientului Mijlociu (MENA). Totodata, reprezinta opinia Parlamentului European cu privire la necesitatea de a spori strategia globala a democratiei si a drepturilor omului si vine cu propuneri asupra consolidarii dezvoltarii economice in regiunea vizata.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Convertirea RETELELOR SOCIALE in ARME ale TERORII este extrem de PERICULOASA

Eurodeputatul RAMONA MANESCU a comentat asupra continutului acestui raport: ”Acest raport a fost unul dificil, avand in vedere complexitatea si importanta situatiei, din punct de vedere al crizei umanitare, de securitate si de stabilitate din multe state la regiunii MENA. Votul pozitiv primit din partea Parlamentului va fi reflectat prin actiuni ale Comisiei, atat de necesare, atat din perspectiva UE, cat si a statelor din regiunea MENA”.

Propunerile raportului cuprind 54 de puncte, carora li se adauga inca 15 din partea Comisiei pentru Drepturile Femeii si Egalitatea de Gen. In calitate de raportor din umbra, RAMONA MANESCU a sustinut opinia PPE cu privire la problematicile abordate in raport, succesul sau reflectandu-se prin prisma votului pozitiv al grupului din timpul sesiunii plenare.

Cu privire la importanta propunerilor adoptate, eurodeputatul RAMONA MANESCU a declarat:

”Salut recunoasterea faptului ca securitatea noastra din Europa depinde de situatia de stabilitate si securitate din tarile invecinate. In timp ce la granita estica a Uniunii avem membri puternici si stabili precum Romania, in partea sud-estica si sudica, spre Africa si Orientul Mijlociu, situatia este mult mai diferita din cauza multiplelor conflicte si a raspandirii amenintarii teroriste. Asa cum subliniaza si Raportul, UE va fi un actor eficace pe scena internationala doar daca este capabila sa actioneze unitar si in stransa coordonare a abordarilor interne si externe.

Un asemenea rol trebuie sa presupuna si asumarea pozitiei de principal facilitator al dialogului regional. Aceasta inseamna asigurarea stabilitatii politice si a securitatii pe termen lung. Unele state precum Liban, Iordania si Maroc sunt acum parte a solutiei. Dar, fara ajutor imediat din partea comunitatii internationale, in special din partea UE, ele pot deveni zone problema ca efect al presiunii cauzate de milioanele de refugiati, celule teroriste active si conflicte armate invecinate.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: RAPORTUL REDA ESTE UN COMPROMIS LA CARE S-A AJUNS FOARTE GREU

De asemenea, cu ajutorul unor state de succes din lumea araba, precum Qatar sau Oman, UE trebuie sa isi concentreze strategia asupra cauzelor radicalizarii si adoptarii unei abordari globale bazata pe securitate, capacitate de guvernanta democratica, dezvoltare politica, economica, sociala si culturala, in care incluziunea sa fie un principiu primordial. Fara solutii credibile si sustenabile pentru stabilitatea economica si educarea tinerelor generatii din toata regiunea MENA, grupari teroriste precum ISIS vor gasi intotdeauna spatii propice pentru radicalism si jihadism”.

Raportul adoptat de Parlamentul European nu va ajunge numai la Consiliu, Comisie si la Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, dar si la secretariatele-generale ale Ligii Statelor Arabe si Uniunii pentru Mediterana, precum si guvernelor si parlamentelor statelor membre.

Sursa foto: Mondo News