Ramona Manescu va face parte dintr-o delegatie a PE care se va deplasa la inchisoarea de la Guantanamo, la invitatia SUA

O delegatie a Parlamentului European, din care face parte si europarlamentarul PNL Ramona Manescu, va merge, marti, la inchisoarea de la Guantanamo, la invitatia Statelor Unite, transmite AFP, care il citeaza pe atasatul parlamentar al fostului ministru francez al justitiei.

Delegatia care se va deplasa la centrul de detentie de la Guantanamo va fi formata din cinci deputati europeni, condusa de Rachida Dati, din aceasta urmand a face parte si reprezentanta PNL Ramona Manescu.

Obiectivul acestei vizite neoficiale este de a studia contributia pe care Europa o poate aduce Statelor Unite in vederea inchiderii inchisorii de la Guantanamo, promisiune de campanie a presedintelui american, Barack Obama.

Citeste si: Ramona Manescu: O Europa care stie sa-si pretuiasca valorile crestine este implicit aparata de extremism prin toleranta

Pentru europarlamentari va fi vorba, totodata, de a trece in revista situatia si conditiile de detentie ale prizonierilor, a subliniat atasatul parlamentar, Philip Kyle. Aceasta enclava izolata de pe insula Cuba adaposteste in continuare 142 de detinuti.

Majoritatea intemnitati in urma cu peste un deceniu, fara a fi pusi sub acuzare sau judecati, pentru 73 dintre acestia autoritatile americane au aprobat eliberarea lor in tara de origine sau intr-un alt stat.

Delegatia neoficiala va fi alcatuita din Eva Paunova (Bulgaria), Franck Proust (Franta), Elisabetta Gardini (Italia) si Ramona Manescu (Romania) si va fi condusa de Rachida Dati, membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European.

Citeste si: RAMONA MANESCU: Romania a inteles importanta conectarii sale la politica europeana

Fostul ministru al justitiei numit de Nicolas Sarkozy a pus bazele unei stranse cooperari cu omologul sau american Eric Holder si a pastrat legaturile cu acesta in chestiunea luptei impotriva terorismului si a dosarului Guantanamo.

Vizita raspunde invitatiei din partea Departamentului de Stat si a emisarului special al presedintelui Barack Obama responsabil de problema inchiderii centrului de detentie, Cliff Sloan, cu care deputatii europeni se vor intalni miercuri la Washington, la o zi dupa deplasarea la Guantanamo, a adaugat Philip Kyle.

in capitala Statelor Unite, membrii delegatiei vor avea intrevederi cu parlamentari americani si cu responsabili ai unor organizatii neguvernamentale care actioneaza in acest dosar.

Continutul exact al vizitei la baza navala americana din Cuba nu a fost facut cunoscut pana in prezent, mai scrie AFP.