RAMONA MANESCU solicita autoritatilor din Republica Moldova sa respecte drepturile si libertatile fundamentale

Republica Moldova a semnat si ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, Pactul international cu privire la drepturile civile si politice si Conventia impotriva torturii si a altor tratamente crude, inumane sau degradante, tratamentelor sau pedepselor. Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU solicita autoritatilor moldovene sa actioneze in conformitate cu propriile lor angajamente fata de cetatenii moldoveni, fata de Uniunea Europeana si institutiile internationale.

RAMONA MANESCU, membru al Parlamentului European si Comisia pentru afaceri externe si Subcomisia pentru drepturile omului condamna cu fermitate campania de persecutie in curs impotriva doamnei Ana Ursachi, un proeminent avocat al Republicii Moldova si a drepturilor omului aparator, si colegul ei dl Eduard Rudenco.

Prin urmare, RAMONA MANESCU condamna cu fermitate situatia actuala si practica utilizarii abuzive politice a birourilor, instantelor, mass-media si altor forme de servicii publice din Moldova impotriva avocatilor, a aparatorilor drepturilor omului, a activistilor civici sau chiar judecatori independenti procurorului.

„Statul de drept, respectul fata de drepturile si libertatile fundamentale, democratia si transparenta in actul de guvernare – toate acestea nu sunt doar cuvinte – ele reprezinta fundamentul pentru stabilitate, prosperitate si un viitor mai bun pentru cetateni, indiferent de tara in care traiesc. In completarea lor, totala independenta a justitiei si separatia puterilor in stat sunt obligatorii pentru credibilitatea autoritatilor in fata propriilor cetateni.

Doamna Ana Ursachi si domnul Rudenco au devenit victime ale unor campanii de #intimidare si #denigrare, iar aceste actiuni au legatura cu activitatea lor profesionala si reprezentarii in justitie a unor oponenti politici ai mai multor figuri politice de prim rang de la #Chisinau.

Spre exemplu, doamna Ursachi l-a reprezentat in justitie pe Vyacheslav Kobalyev-Platon, cetatean cu dubla cetatenie moldoveana si ucraineana, ce a fost extradat in mod ilegal din Ucraina in #Moldova si a fost arestat. Acest lucru se intâmpla in conditiile in care domnul Vyacheslav Kobalyev-Platon este un martor cheie in cazul care vizeaza disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, caz in care este implicat si Vladimir #Plahotniuc, unul dintre cei mai influenti politicieni de la Chisinau. De asemenea, doamna Ursachi l-a aparat si pe domnul Sergiu Cibotari, cetatean moldovean si fost angajat al Postei Moldovene, ce a fost retinut in urma incercarii de a prezenta unei comisii parlamentare de ancheta dovezi privind o schema de trafic ilegal ce implica sistemul postal si conducerea acestuia”, se arata in postarea europarlamentarului RAMONA MANESCU.

Sursa foto: ramona-manescu.ro