RAMONA MANESCU: Sper ca discutiile purtate azi noapte la Minsk se vor reflecta intr-o incetare efectiva a actiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei

Europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU si-a exprimat speranta ca negocierile purtate la Minsk intre presedintele ucrainean PETRO POROSENKO si omologii sai rus si francez, VLADIMIR PUTIN si FRANCOIS HOLLANDE impreuna cu cancelarul german ANGELA MERKEL, in legatura cu situatia din estul Ucrainei vor reprezenta punctul de plecare catre o incetare definitiva a razboiului purtat intre armata din tara vecina si insurgentii prorusi.

“Pozitia exprimata de ministrii de externe ai Statelor Membre la Consiliul Afaceri Externe din 29 ianuarie cu privire la criza in desfasurare din Ucraina este de bun augur tinand seama de faptul ca situatia din regiune poate escalada in mod constant. Uniunea Europeana (UE) trebuie sa ramana ferma in atitudinea sa de a condamna tentativele de destabilizare pe care Federatia Rusa le desfasoara de mai bine de un an.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Europenii trebuie sa ramana uniti impotriva TERORISMULUI 

Este foarte important ca Uniunea Europeana (UE) sa continue in sustinerea implementarii Acordului de la Minsk si a intregilor sale prevederi menite sa furnizeze stabilitate situatiei regionale si relatiei dintre Kiev si Moscova. Atacurile inregistrate la Mariupol, daunele produse in regiunea Donbass, dar mai ales pierderile de vieti omenesti, nu pot fi justificate de interesele hegemonice ale unui actor.

In acest sens, extinderea sanctiunilor fata de Kremlin programata sa inceapa pe 16 februarie constituie dovada ca este necesar sa actionam cu intoleranta fata de agresivitati sistematice la adresa valorilor si principiilor relatiilor internationale. Totodata, salut decizia adoptata in cadrul formatiunii Afaceri Externe a Consiliului UE de a extinde sprijinul financiar pentru ajutorul umanitar atat de necesar in aceste momente dificile pentru cetatenii din estul Ucrainei.

CITESTE SI: Ramona Manescu: Temerile privind securitatea datelor cu caracter personal trebuie sa-si gaseasca raspuns in politicile Parlamentului European 

Imi exprim speranta ca reuniunea de la Minsk dintre Franta, Germania, Rusia ai Ucraina sa determine reluarea dialogului pozitiv, incetarea actiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei si sa se traduca printr-un progres in acest context tensionat. Integritatea teritoriala si suveranitatea unui stat nu pot fi elemente supuse vreunui troc politic la nivel inalt, iar Uniunea Europeana (UE) are datoria de a apara aceste principii care au stat la baza progresului si prosperitatii natiunilor”, scrie RAMONA MANESCU pe blogul personal.

 Sursa foto: adevarul.ro