RAMONA MANESCU sprijina strategia Romaniei pentru Orientul Mijlociu initiata de Iohannis

Reinnodarea relatiilor Romaniei cu tarile din Orientul Mijlociu si elaborarea unei strategii externe in acest sens reprezinta un semnal foarte bun si o abordare constructiva, realista si pragmatica, considera europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU, ca urmare a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in care s-a insistat pentru reluarea relatiilor economice cu tarile din regiunea Orientului Mijlociu, informeaza Caleaeuropeana.ro.

”Orientul Mijlociu este in momentul acesta o sursa de conflicte permanente, a terorismului si a altor vulnerabilitati care nu doar ca inconjoara Uniunea Europeana ci o afecteaza in interior. Era momentul sa se intample acest lucru si era momentul sa dam acest mesaj (n.r. – Romania), mai ales in contextul in care de ceva timp si eu si colegii mei din Parlamentul European, din Comisia pentru Afaceri Externe, spunem ca Europa trebuie sa se conecteze mai bine cu Orientul Mijlociu. Era momentul sa facem acest pas. Sunt state europene care au inteles de multi ani aceasta necesitate, au relatii bilaterale foarte bune cu statele din Orientul Mijlociu”, a declarat RAMONA MANESCU, in exclusivitate, pentru CaleaEuropeana.ro, cu ocazia reuniunii grupului PPE de la Bucuresti.

RAMONA MANESCU a explicat ca Romania inca poate recupera conexiunea foarte buna cu statele din regiune, deoarece in Orientul Mijlociu inca exista memoria institutionala potrivit careia Romania este un partener de incredere cu care se poate sta la masa negocierilor.

”Este cel mai bun lucru pe care puteam sa-l facem si ma bucur foarte mult ca presedintele Romaniei a sustinut aceasta directie in care Romania trebuie sa se implice. Si din punct de vedere al securitatii, dar si din punct de vedere economic prin deschiderea de noi piete, pentru Romania este un lucru foarte bun sa intarim relatiile cu statele din regiune”, a mai punctat RAMONA MANESCU.

Presedintele Klaus Iohannis a insarcinat Ministerul Afacerilor Externe dupa sedinta CSAT din 26 iulie 2016 sa elaboreze o strategie privind evolutiile din Orientul Mijlociu in vederea valorificarii de catre Romaniei a oportunitatilor din aceasta regiune. Ulterior, la reuniunea CSAT de martea trecuta, Klaus Iohannis si membrii Consiliului au convenit ca exista ”o abordare sustenabila, care prevede reluarea relatiilor, in special economice, cu tarile din Orientul Mijlociu, relatii care, partial, au fost intrerupte din diferite motive, de necorelare, de razboiul din Siria. Pentru Romania, aceasta zona este in continuare importanta si, deci, importanta si reinnodarea unor relatii care, multe dintre ele, sunt traditionale”.

Sursa foto: ramona-manescu.ro