RAMONA MANESCU trage un semnal de alarma cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE a PACII

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a transmis, miercuri, cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE a PACII un mesaj care se doreste a fi, in egala masura, si un semnal de alarma asupra a ceea ce se intampla la nivel global. RAMONA MANESCU atrage atentia asupra cifrelor alarmate care cresc de la an la an referitoare la deteriorarea principalilor indicatori ai indexului global al pacii.

„2016 este al doilea an consecutiv in care principalii indicatori ai indexului global al pacii se deterioreaza. Instabilitatea politica a crescut in 39 de tari. In ultimul an, 79 de tari au devenit mai nesigure si mai instabile.

Numarul de victime rezultate din conflicte armate a crescut. De la 19.601 la 101.406. Cheltuielile militare au crescut in 70 de tari. Acest fenomen domina tarile conduse de regimuri autoritate si hibride, unde tendinta se mentine in ultimii patru ani. Daca in 2010, 58 de state erau implicate in 206 conflicte externe, in 2014 s-a ajuns ca 85 de state sa fie implicate in 310 conflicte de acest fel.

Relatiile dintre vecini s-au deteriorat la nivel global. Numarul de refugiati si stramutati a crescut in absolut toate regiunile globului, cu exceptia Americii de Sud. In 2015, la nivelul Natiunilor Unite au fost inregistrati 57 de milioane de refugiati, stramutati si persoane aflate in situatie de risc extrem. De trei ori intreaga populatie a Romaniei!

Numarul de persoane stramutate este intr-o continua crestere de peste 10 ani! In Siria, procentul acestora a ajuns la peste 63%, iar in alte noua tari el depaseste 10%. 77 de tari sufera de un impact crescut al terorismului.

De altfel, terorismul este indicatorul care a crescut cel mai mult la nivel global, dar in special in Europa. In acelasi timp, impactul terorismului este pentru al patrulea an consecutiv de crestere la nivel global si este la cel mai inalt nivel din ultimii 36 de ani (el se masoara incepand cu 1970). Numarul de victime ale terorismului au crescut de la 8.466 la 32.715. O crestere de 286%!

Terorismul devine un fenomen din ce in ce mai globalizat, inregistrandu-se cresteri in toate regiunile globului. Cifrele de mai sus reflecta impactul uman. Alaturi de acesta se numara si un impact economic al violentei.

Impactul economic poate parea nesemnificativ in comparatie cu pierderea de vieti omenesti. Dar atunci cand traducem aceste costuri in „spitale care nu au mai avut resurse pentru a trata pacientii”, in „tari care nu au mai putut sa-si hraneasca cetatenii” sau „copii care nu au mai putut merge la scoala”, abia atunci intelegem adevaratul efect.

Costul global al violentei se ridica la 13,6 mii de miliarde $ anual. Aceasta inseamna 5$/zi pentru fiecare om. Sa comparam aceasta cifra cu cei 2,8 miliarde de oameni care traiesc cu mai putin de 2$/zi pentru a ne da seama de magnitudinea acestor cifre.

Pierderile cauzate de conflicte creeaza pagube in valoare de 742 miliarde $ anual. Sa comparam aceasta cifra cu cei doar 15 miliarde $ cheltuiti anual in misiuni de mentinere a pacii. Toate cifrele reci enumerate mai sus reflecta o realitate de loc imbucuratoare si o tendinta care nu doar trebuie sa ne ingrijoreze ci trebuie sa ne faca sa actionam.

Asa cum am mai spus, pacea este un bun greu castigat, care se poate pierde foarte usor in schimb. Europa. Noi ne-am nascut intr-o Europa in care razboiul era doar o amintire a trecutului. Foametea, conflictul, insecuritatea si opresiunea par sa fi fost izgonite, cel putin de pe continentul european. Cu toate acestea, fara un efort comun, fara vointa si uneori sacrificii, ceea ce pare doar o istorie veche se poate repeta.

Astazi, cand sarbatorim Ziua Internationala a Pacii, trebuie sa fim cu atat mai mult constienti de prezenta atator conflicte la nivel global, acest cosmar care nu se da dus si care poate afecta orice colt al lumii, inclusiv tarile Uniunii Europene”, a scris europarlamentarul RAMONA MANESCU pe pagina sa oficiala.

Sursa foto: ramona-manescu.ro