RAMONA MANESCU: Traian Vuia poate fi exemplul perfect si modelul de urmat pentru orice tanar din ziua de azi

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a sustinut un discurs in cadrul evenimentului „In memoriam Traian Vuia, 111 ani”, organizat in Parlamentul European:

“Uneori, in griul zilnic, ne este greu sa identificam repere care stralucesc si ofera ne acea lumina calauzitoare. Traian Vuia poate fi, cu mare succes, exemplul perfect si modelul de urmat pentru orice tanar din ziua de azi.

La 10 ani, Traian Vuia a fost impresionat de imaginea unora dintre primele incercari de a zbura ale omului. Visul din copilarie al lui Traian Vuia a devenit, 24 de ani mai tarziu, realitate – prin educatie, munca, efort si multa perseverenta. Exemplele pe care astazi le punem in fata generatiei tinere, ale unor oameni care au reusit in viata prin forte proprii, nu sunt noi. Mark Zuckerberg, Jack Ma sau Bill Gates nu apartin doar secolului Internetului.

Inainte au fost oameni precum Thomas Edison (dat afara din scoala), Henry Ford (care a lucrat la compania infiintata de Edison) sau Walt Disney (care a fost fascinat de primele incercari de animatie la fel cum Vuia a fost fascinat de primele incercari de zbor). Iar astfel de oameni nu au reusit doar in „tara tuturor posibilitatilor” (America). Europa are o lista cel putin la fel de lunga, la care Romania a contribuit si ea. Traian Vuia nu a fost singur. Sa nu uitam ca fara Henri Coanda, motorul cu reactie mai avea de asteptat. Iar la fel ca Vuia si Coanda au mai fost atatia si atatia romani.

La fel ca multi alti oameni care au avut un vis si s-au dedicat acelui vis, Traian Vuia a trebuit sa invinga nu doar limitarile financiare (a trebuit sa renunte la Politehnica dupa un an de scoala din lipsa fondurilor) sau tehnice (lipsa unui motor usor si suficient de puternic in primii ani ai secolului XX). Raspunsul primit din partea Academiei de Stiinte de la Paris la 16 februarie 1903 (unul dintre cele mai prestigioase foruri stiintifice din lume la acea vreme), la prezentarea proiectului sau de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decat aerul folosind ca procedura de decolare autopropulsia este edificator:

„Problema zborului cu un aparat care cantareste mai mult decat aerul nu poate fi rezolvata si nu este decat un vis”. Dupa educatie, munca si efort, Traian Vuia a continuat cu „perseverenta”. Asa a putut trece peste raspunsul Academiei de Stiinte de la Paris, si-a patentat proiectul in Anglia, iar trei ani mai tarziu, pe 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, Vuia I – Liliacul zbura pentru prima data. Uitandu-ma in jur, la expozitia de fata, dedicata lui Traian Vuia, imi este imposibil sa nu spun: „sunt mandra ca sunt romanca!”.

Cred ca exemplul lui Traian Vuia trebuie adus in fata mult mai des, expus tinerilor. Nu Internetul, banii sau accesul la o scoala de renume asigura succesul viselor noastre. Ci munca, efortul si perseverenta. Traian Vuia si multi altii ca el ne demonstreaza ca acest lucru este la fel de valabil azi, asa cum era si cu 111 ani in urma”.

Sursa foto: ramona-manescu.ro