RAMONA MANESCU: UE are nevoie de o viziune noua asupra POLITICII de VECINATATE

Europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU a condamnat, prin intermediul unui mesaj postat pe blogul personal, actele de barbarie comise de gruparea terorista STAT ISLAMIC in urma cu doua zile, cand au distrus un sit arheologic. In aceeasi ordine de idei, RAMONA MANESCU a atras atentia si asupra nevoii Uniunii Europene (UE) de a avea o noua viziune, un stil nou de abordare, a POLITICII de VECINATATE.

“In lumina anuntului facut de catre Inaltul Reprezentant pentru Afacerile Externe si Politica de Securitate FEDERICA MOGHERINI impreuna cu Comisarul JOHHANES HAHN asupra demararii unui proces de consultare in vederea revizuirii Politicii Europene de Vecinatate, evenimentele ce au avut loc chiar zilele acestea intaresc nevoia unei noi abordari.

Dintre toate aceste evenimente, m-au socat imaginile prezentate de intreaga media, aratand jihadistii gruparii teroriste ISIS distrugand in mod barbar un alt sit arheologic – vestigii apartinand patrimoniului mondial din orasul asirian Nimrud.

Este greu de inteles si de neacceptat cum aceeasi zona, care a fost cu mii de ani in urma leaganul primelor civilizatii si martora aparitiei primelor orase, poate sa fie acum scena intoarcerii la barbarie si a disparitiei oricarei forme de umanitate.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Coeziunea familiei popularilor europeni sta in valorile cu care protejam unitatea europeana 

Sub aparenta justificare a ”razboiului sfant”, buldozerele distrug ceea ce a rezistat la 3000 de ani de istorie. Mai mult, teroristii au grija sa puna deoparte artefactele valoroase pentru a incerca ulterior vanzarea lor pe piata neagra.

Educatia si valorile corecte sunt piloni pe care s-a construit civilizatia moderna. Lipsa lor duce la moartea civilizatiei. Civilizatia Islamica s-a dezvoltat si datorita scolilor si atentiei acordate educatiei. La apogeul ei, Civilizatia Islamica depasise din punct de vedere stiintific, economic si cultural vechiul continent. Acest succes nu s-a datorat atat puterii militare cat datorita educatiei. Nu intamplator o Hadith ce a influentat gandirea Califilor Abbasiszi spunea ca ”cerneala unui profesor este mai sfanta decat sangele unui martir”.

Ma astept ca procesul de revizuire al Politicii Europene de Vecinatate sa concentreze asupra reconstructiei, stabilizarii si intaririi acestor piloni inainte de a aseza alte elemente in aceasta constructie complexa care este relatia cu tarile aflate dincolo de granitele estice si sudice ale Uniunii Europene.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: UE este un spatiu al pacii care trebuie protejat cat timp este o realitate

Alaturi de un sprijin mai aplicat pentru proiectele educationale, bineinteles ca Politica Europeana de Vecinatate trebuie sa se adreseze si nevoilor economice, mai ales celor care creeaza locuri de munca si oportunitati de dezvoltare.

O natiune stabila economic si care investeste in educatie are deja o baza solida pentru a se dezvolta democratic si in respectul drepturilor omului si al legii. Aceasta este o ordine fireasca a lucrurilor, iar numeroasele esecuri inregistrate pana acum, inclusiv cel al Primaverii Arabe, o demonstreaza dincolo de orice indoiala.

O astfel de politica de vecinatate, asezata pe realitatile lumii de azi si nu doar pe dorintele neimpartasite ale uneia dintre parti, va putea aduce in viitor si mult doritele fructe ale democratiei, economiei de piata si dezvoltarii durabile”, a scris RAMONA MANESCU pe blogul sau.

 Sursa foto: mondo news