RAMONA MANESCU: UE este un spatiu al pacii care trebuie protejat cat timp este o realitate

Europarlamentarul PNL RAMONA MANESCU si-a exprimat ingrijorarea fata de evenimentele reprobabile care au loc in ultima perioada, in special in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, ca urmare a intolerantei religioase si extremismului. In aceeasi ordine de idei, europarlamentarul liberal este de parere ca Uniunea Europeana (UE) trebuie protejata atat timp cat pacea si prosperitatea sunt niste realitati in acest spatiu al pacii.

“Atacurile de la Copenhaga, atat cel care a vizat un eveniment dedicat libertatii de expresie – foarte asemanator cu cel din Paris, cat si cel de la principala sinagoga a orasului, atrag din nou atentia asupra riscurilor cu care ne confruntam ca urmare a intolerantei religioase si extremismului.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Sper ca discutiile purtate azi noapte la Minsk se vor reflecta intr-o incetare efectiva a actiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei 

Niciodata in istoria continentului European, un spatiu atat de vast si un numar atat de mare de oameni nu s-au bucurat de o perioada mai lunga de pace si prosperitate. Uniunea Europeana functioneaza azi, in baza unor principii pentru care a luptat inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si a castigat libertati pentru a caror aparare trebuie acum sa lupte.

De la libertatea de exprimare la cea de miscare si de la posibilitatea de a studia oriunde in spatiul european la moneda comuna – toate sunt realitati castigate in decenii de eforturi. Din pacate, istoria ne arata ca de cele mai multe ori, atat societatea cat si indivizii, apreciaza ce au abia dupa ce pierd aceste castiguri, fie ca e vorba de pace, democratie ori libertate economica.

Tocmai de aceea, acest spatiu al pacii si prosperitatii trebuie protejat atunci cand el este inca o realitate si nu s-a transformat deja intr-un vis pierdut. Statele membre si institutiile europene au responsabilitatea de a actiona fara intarziere si de a veni cu solutii eficiente pentru protejarea vietilor cetatenilor europeni, a securitatii Uniunii Europene si a libertatilor de care ne bucuram astazi.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Europenii trebuie sa ramana uniti impotriva TERORISMULUI 

Teroarea care se manifesta in chiar proximitatea spatiului UE – Africa de Nord si Orientul Mijlociu nu trebuie lasata sa contamineze noi teritorii. Din contra, ea trebuie contracarata cu masuri care sa raspunda atat nevoilor imediate de securitate cat si, la fel de important, sursei raului: deficitul de educatie, lipsei de oportunitati de orice fel si somajul.

Alaturi de partenerii externi, Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga necesitatea de a se implica solidar si decisiv, astazi si nu maine, in combaterea acestor grave probleme de securitate si acte de terorism”, a notat RAMONA MANESCU pe blogul personal.

Sursa foto: observer.eu