RAMONA MANESCU: UE s-a aflat si continua sa se pozitioneze in prima linie a luptei impotriva torturii

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia Zilei Internationale pentru sprijinirea victimelor torturii, ocazie cu care a tinut sa sublinieze importanta sustinerii ideilor si scopului promovat de Conventia intrata in vigoare in 1987.

„26 iunie a fost declaranta la nivelul ONU ca „Zi Internationala pentru sprijinirea victimelor torturii” pentru a sprijini scopurilor «Conventiei impotriva torturii si a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante», ce a intrat in vigoare in 1987. Tortura este una dintre cele mai grave incalcari ale drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale, afectand milioane de persoane.

Ziua de 26 iunie este o zi in care comunitatea internationala isi reafirma angajamentul in a condamna astfel de actiuni, in a gasi si pedepsi faptasii si in a oferi dreptate si compensatii victimelor unor practici care nu isi au locul in secolul XXI.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU DESPRE INCHISORILE CIA: O POVESTE FARA SFARSIT CARE PROMOVEAZA INTERESELE RUSIEI

UE s-a aflat si continua sa se pozitioneze in prima linie a luptei impotriva torturii. Fondul Voluntar al ONU pentru Victimele Torturii (UNVFVT) este doar unul dintre mecanismele la dispozitia Statelor Membre in promovarea unor actiuni si masuri concrete si eficiente in acest sens.

Romania a semnat adeziunea la aceasta conventie la 10 august 1990. Angajamentul tarii noastre in acest efort global de a eradica tortura si tratamentele inumane din centrele de detentie este demonstrat si de implicarea in ancheta referitoare la acuzatiile de transport si detentie ilegala a unor prizonieri de catre CIA pe teritoriul UE. Romania, nu doar ca a oferit acces complet misiunii LIBE pe aceasta tema, ce a avut loc in 2015, dar a demarat propria ancheta judiciara.

Este o atitudine clara, fara echivoc. Romania nu este doar semnatara a Conventiei ONU impotriva torturii ci este si membra a Uniunii Europene si NATO, iar valorile asumate odata cu aceste angajamente internationale sunt in centrul politicii de stat a Romaniei, fara compromisuri, indiferent de context”, se arata in postarea RAMONEI MANESCU de pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: mondo news