RAMONA MANESCU: UE trebuie sa-si utilizeze instrumentele de gestionare a crizelor in vederea sustinerii stabilitatii in Africa

Europarlamentarul liberal RAMONA MANESCU si-a exprimat, pe blogul personal, parerea despre situatia tensionata din Africa in urma evolutiilor recenta care au culminat cu violentele din Mali sau emergenta gruparii teroriste Boko Haram in Nigeria. MANESCU nu a omis nici alegerile desfasurate tot in Nigeria, dar si dialogul politic sensibil din Libia.

Europarlamentarul PNL considera ca Uniunea Europeana (UE) este obligata sa-si puna la bataie toate instrumentele de care beneficiaza pentru o gestionare cat mai buna si eficienta a acestor nuclee de criza in vederea sustinerii stabilitatii de pe continentul african. 

“Pentru Uniunea Europeana vecinatatea sudica si relatia cu statele africane semnifica importante repere in politica externa. In acest sens, evolutiile recente de pe continentul african, si anume, alegerile din Nigeria, violentele din Mali, dialogul politic din Libia si emergenta grupului Boko Haram tot in Nigeria sunt esentiale pentru viitorul raporturilor dintre Africa si Europa.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Sper ca discutiile purtate azi noapte la Minsk se vor reflecta intr-o incetare efectiva a actiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei 

In ceea ce priveste alegerile din Nigeria este important ca acestea sa reprezinta un imbold de conduita pentru corectitudinea, transparenta si credibilitatea alegerilor electorale. Este necesar sa ne implicam prin intermediul instrumentelor noastre pentru a asigura capacitatea Nigeriei de a gestiona procesul electoral. Tinand cont de amenintarile de securitate generate de Boko Haram, aceste alegeri trebuie sa reprezinta inceputul unui nou viitor mai sigur si mai prosper pentru Nigeria dar si pentru intregul continent.

Consider necesar si bine venit pachetul de asistenta in valoare de 35 de milioane de euro propus de Uniunea European pentru Nigeria precum si mentinerea unei misiuni observatoare a alegerilor si pentru monitorizarea si evaluarea cadrului de desfasurare a acestora. Aceste eforturi trebuie continuate si post-alegeri pentru ca stabilitatea Nigeriei, un stat african important sa fie asigurata.

Insa UE nu trebuie sa se concentreze numai pe calitatea procesului electoral ci si pe riscurile pe care dezvoltarea organizatiei Boko Haram le implica pentru siguranta Nigeriei si a statelor invecinate. Este oportuna propunerea Consiliului de a sprijini decizia statelor din regiune si a Uniunii Africane de solicitare a unei forte multinationale de interventei si, in acest context, subliniez faptul ca instrumentele de gestionare a crizelor pe care UE le ofera in diferite regiuni trebuie aplicate in continuare in Africa. Consolidarea fortelor de politie si capacitatilor acestora de a face fata provocarilor si prevenirea recrutarii si radicalizarii persoanelor sunt actiuni necesare si imediate. Evident, este de la sine inteles ca principiile dreptului umanitar international, drepturile omului si cele ale refugiatilor trebuie salvgardate fara dubii.

In ceea ce priveste situatia din Mali, salut decizia Consiliului de a sprijini in continuare prin intermediul misiunii CSDP din Mali, dar si de a mentine implicarea Uniunii in calitate de co-mediator in configurarea unui acord de pace. Reiterez aici importanta realizarii unor progrese prin dialog constructiv si flexibilitate din partea actorilor implicati in ceea ce priveste identificarea unui punct comun pentru o reconciliere necesara si urgenta care sa aiba ca valori pacea, dezvoltare si stabilitatea. Tot pe acest subiect, nu pot sa nu remarc faptul ca guvernanta economica, statul de drept sau reforma justitiei sunt teme pe care alaturi de Guvernul din Mali continuam sa le abordam. Acest fapt arata ingrijorarile noastre si viziunea noastra pentru o lume in curs de dezvoltare si prospera, iar orice pozitie si actiune trebuie realizata in conformitate cu acestea.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: Situatia REFUGIATILOR din SIRIA si IRAK a ajuns de nesuportat 

Semnalele care vin dinspre Libia sunt bune, iar faptul ca dialogul politic initiat sub auspiciile ONU ofera rezultate pozitive demonstreaza necesitatea intensificarii cooperarii in vecinatatea noastra sudica pentru a crea si consolida o zona stabila. Deciziile pe acest subiect ale Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie sunt importante, insa totodata sunt necesare actiuni concrete de protectie a libertatii si sigurantei cetatenilor si de garantare a accesului acestora la servicii de asistenta umanitara. Este foarte clar ca noi, Uniunea Europeana sprijinim un stat independent, suveran in Libia si a carui integritate teritoriala sa nu fie supusa nici unui prejudiciu, insa eforturile pentru a preveni viitoare abuzuri al drepturilor omului si supuneri cetatenilor la violente si intimidare publica.

Uniunea Europeana a fost, este si va ramane un partener important pentru Africa iar stabilitatea statelor din regiune, siguranta cetatenilor si consolidarea unui drum spre dezvoltare economica, credibilitate si transparenta politica sunt obiective indispensabile ale strategiei noastre comune privind politica externa a Uniunii in Africa”, a declarat RAMONA MANESCU..

 Sursa foto: Mondo News