RAMONA MANESCU: Va fi 2016 anul reintoarcerii stabilitatii in Liban?

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a abordat pe pagina sa oficiala problema crizei politice din Liban, o situatie care poate duce la un esec total al statului. Europarlamentarul a scris o analza despre situatia ingrijoratoare din aceasta tara.

“Anul 2016 gaseste Libanul intr-o situatie periculos de apropiata unui esec total al statului. Dupa 2 ani fara presedinte, cu un Parlament macinat de luptele intre grupurile politice divizate pe linii sectare intre Crestini, Musulmani Siiti si Musulmani Sunniti si un Guvern aflat intr-un blocaj continuu, Libanul a ajuns intr-o situatie deloc de invidiat.

Tulburarilor politice interne li se adauga presiunea enorma a 1,2 milioane de refugiati veniti din Siria vecina.

Pericol ce poate deveni fatal

Pe acest fond de probleme complexe, care par a nu mai avea sfarsit, dezvoltarea miscarilor teroriste jihadiste este un pericol ce poate deveni fatal pentru aceasta tara atat de incercata. Implicarea Hezbollah-ului Siit in razboiul din Siria si atacurile Daesh-ului Sunnit pe teritoriul libanez, care au culminat anul trecut cu sangerosul atentat din 12 noiembrie, cand 2 atacatori sinucigasi au omorat 43 de oameni si ranit peste 200 in cartierul Bourj el-Barajneh al Beirutului arata ca aceasta amenintare este cat se poate de reala.

Amenintarea Daesh i-a unit

Am vazut in vara lui 2015, odata cu miscarile de protest din Beirut pe tema colectarii defectuoase a deseurilor, un popor unit in fata unei probleme, care nu tine cont de linii sectare. Aceeasi unitate si solidaritate am vazut-o in cazul atacului terorist din noiembrie 2015. Amenintarea Daesh nu a adancit rivalitatile politice dintre Crestinii Maroniti, Musulmanii Siiti si cei Sunniti ci i-a unit.

Solutia, in mana Parlamentului

Cred ca fortele politice din Liban nu isi mai pot permite prelungirea si in 2016 a crizei politice ce macina tara. Solutia se afla in mana Parlamentului Libanez, care trebuie sa actioneze cat mai curand, altfel tara risca sa se prabuseasca sub multiplele probleme care o apasa.

Sunt sigura ca tara care a putut da un om politic de calibrul regretatului Prim-Ministru Rafic Hariri are la indemana si solutia politica capabila sa o scoata din criza actuala. Sper ca anul 2016 sa aduca nu un colaps total al inca unui stat ci clarviziune, unitate si stabilitate in viata politica de la Beirut – raspunsul pe care il asteapta nu doar comunitatea internationala ci si intregul popor libanez”, a scris RAMONA MANESCU pe blogul sau.

Sursa foto: ramona manescu