RAMONA MANESCU: Victimele din randul civililor rezultate din cauza nerespectarii acordurilor de incetare a focului pentru Siria reprezinta crime de razboi

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a participat, joi, la intalnirea Delegatiei pentru relatile cu tarile MASREQ. Tematica intalnirii s-a axat pe rezultatele Conferintei de Securitate de la Munchen si acordul privind conflictul din Siria.

In cadrul intalnirii europarlamentarul liberal a avut o serie de discutii cu Sibylle Bikar, Adjuncta Sefului Diviziei EEAS pentru Orientul Mijlociu si Joost Hiltermann, Director de programe in cadrul International Crises Group. „Astazi, la intalnirea Delegatiei pentru relatiile cu tarile Mashreq, am avut o serie de discutii cu Sibylle Bikar, Adjuncta Sefului Diviziei EEAS pentru Orientul Mijlociu si Joost Hiltermann, Director de programe in cadrul International Crises Group.

Tematica intalnirii s-a axat pe rezultatele Conferintei de Securitate de la Munchen si acordul privind conflictul din Siria.

Am avut placerea ca la intalnirea de astazi sa-i avem ca invitati pe Episcopul de Latakia, Antoine Chbeir, reprezentand comunitatea Catolica Maronita din Siria si pe Parintele Douglas Al-Bazi din Erbil, reprezentand Biserica Catolica Caldeeana din Irak.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU despre programul de intalniri lunare intre europarlamentarii romani si Guvern

In privinta situatiei din Siria, in ciuda acordurilor agreate politic in cadrul Grupului International de Sprijin pentru Siria, de catre toate partile implicate, referitoare la o incetare a focului care sa permita accesul in teren a sprijinului umanitar atat de necesar, constatam actiuni exact opuse acestor intelegeri. Rusia, desi a participat la negocieri si a agreat acordul de incetare a focului, a fost prima care a incalcat aceasta intelegere.

Bombardamentele efectuate de avioanele rusesti pe 15 si 16 februarie au lovit atat tinte militare cat si civile. Inca o data au fost inregistrate victime umane in urma distrugerilor provocate spitalelor detinute de Médecins Sans Frontières si scolilor din Aleppo, iar acest lucru este inacceptabil. Situatia din Siria nu este singulara.

Aceeasi situatie dramatica din punct de vedere umanitar fiind intalnita si in Irak. Un exemplu a venit chiar de la Parintele Douglas Al-Bazi din Erbil, care gazduieste in curtea bisericii Mar Elia (Sfantul Elias) peste 500 de crestini care au fugit din fata amenitarii reprezentate de Daesh.

Cu sprijinul reprezentantilor EEAS si International Crises Group am incercat sa obtinem o imagine asupra deciziilor si actiunilor pe care Uniunea Europeana le intreprinde in conditiile actuale. Uniunea Europeana si-a asumat un rol cheie in gestionarea crizei umanitare generate de conflictul din Siria, alaturi de Statele Membre furnizand doua treimi din ajutorul umanitar destinat atat refugiatilor aflati in tarile vecine cat si actiunilor in interiorul teritoriului sirian.

 

Efectul acordului de incetare a focului a fost vazut imediat. Un convoi de 100 de camioane cu ajutoare umanitare deja a ajuns in orasele Moadimayet al-Sham, Fuaa, Kafraya, Madaya si Zabadani unde aproximativ 100.000 de oameni sunt in asteptarea alimentelor de baza si asistentei medicale.

Atacurile aeriene repetate care au lovit spitale, scoli si locuinte fac zilnic victime, distrug si ultimele posibilitati ale civililor de acces la asistenta sanitara si ingreuneaza foarte mult efortul umanitar atat de necesar.

CITESTE SI:  RAMONA MANESCU: LIBERA CIRCULATIE IN INTERIORUL GRANITELOR UE ESTE UNUL DINTRE CASTIGURILE CONSTRUCTIEI EUROPENE

Continuarea implicarii si afectarii infrastructurii civile in conflict este inacceptabila si profund condamnabila. Victimele din randul civililor rezultate ca urmare a nerespectarii acordurilor de incetare a focului reprezinta in mod evident crime de razboi si trebuie sa fie judecate in acord cu legislatia internationala.

In acest moment, este imperativa aplicarea si respectarea de urgenta a acordurilor de incetare a focului, care sa permita ca ajutorul umanitar sa ajunga la cei in nevoie. Fara acest pas atat de necesar, numarul victimelor din randul civililor va continua sa creasca iar sperantele pentru o normalizare a situatiei vor fi amanate pe termen nedefinit”, a scris pe pagina sa personala europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU.

Sursa foto: Mondo News