RAMONA MANESCU: Ziua Europei ne gaseste anul acesta intr-o situatie mult mai optimista

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a postat pe pagina sa oficiala un mesaj dedicat ZILEI EUROPEI.

„Ziua Europei ne gaseste anul acesta intr-o situatie cu mult mai optimista decat in urma cu un an sau chiar cu trei luni. Franta si poporul francez, duminica, au facut un cadou extraordinar intregii Uniuni Europene, la aniversarea celor 67 de ani! Au redat Europei increderea in propriile forte. De asemenea, au aratat ca aceasta constructie, in ciuda loviturilor si crizelor profunde din ultimii ani, are nu doar un trecut ci si un viitor extrem de credibil.

Dupa criza economica prelungita, valul de terorism, conflictele din vecinatatile sudica si nordica, problemele legate de migratie, framantarile identitare, cresterea miscarilor extremiste, Brexit si constanta presiune a amenintarilor hibride, dupa toate acestea, viitorul parea cel putin pesimist.

In ciuda atmosferei pesimiste si a unui amestec grosolan in alegerile din Franta din partea unor entitati ce sigur vor fi dovedite, francezii si-au pastrat clarviziunea si fidelitatea fata de „Liberté, égalité, fraternité”. Prin respingerea extremismului au aratat intregii Europe care este calea corecta redandu-i optimismul.

Romania, dincolo de orice dubiu, impartaseste astazi aceleasi valori cu restul Europei. Romania este astazi mult mai puternica si mai sigura, iar acest lucru se datoreaza intr-o masura considerabila traseului nostru Euro-Atlantic. Drumul Romaniei in Europa nu este incheiat. El va continua cu apartenenta la spatiul Schengen si Zona Euro si concretizarea prioritatilor sale privind Zona Dunarii si Bazinul Marii Negre.

Noi generatii de francezi, romani, nemti, polonezi si multi altii au preluat stafeta celor care sa-au aflat cu 67 de ani in urma in spatele „Declaratiei Schuman” si o duc, cu succes, mai departe. Valorile impartasite atunci s-au pastrat si s-au imbogatit. Europa de astazi nu este doar o mare forta economica sau militara ci si un lider in politicile de mediu si un exemplu pentru toti ceilalti in privinta efortului umanitar.

Sunt sigura ca proiectul inceput Rober Shuman, Konrad Adenauer sau Jean Monnet, cu atatia ani in urma, va continua sa isi dovedeasca viabilitatea si mai ales sa fie un exemplu pentru intreaga omenire. Sunt mandra ca Romania si romanii sunt parte a acestui proiect, aducandu-si propria contributie!”

Sursa text si foto: ramona-manescu.ro