RAMONA MANESCU: ZIUA INTERNATIONALA pentru TOLERANTA vine cu o incarcatura emotionala aparte

Cu 20 de ani in urma, in data de 16 noiembrie 1995, odata cu adoptarea Declaratiei de Principii privind Toleranta, UNESCO a dedicat aceasta zi constientizarii pericolului intolerantei si promovarii respectului fata de diversitate, in toate formele sale.

Europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU a transmis, luni, un mesaj cu ocazia ZILEI INTERNATIONALE a TOLERANTEI despre care precizeaza ca, in prezent, are o semnificatie aparte, din cauza evenimentelor TRAGICE care indoliaza intreg mapamondul. In continuare va prezentam mesaj integral al RAMONEI MANESCU alaturi de Declaratia de Principii privin Toleranta: 

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: ZIUA INTERNATIONALA A PACII ESTE FOARTE DEPARTE DE CEEA CE AM PUTEA NUMI “SARBATOARE”

Multe dintre tragediile si razboaiele care indoliaza astazi atatea tari nu ar exista daca instrumentele pe care ni le pune la dispozitie lumea globalizata in care traim ar fi folosite pentru a-l cunoaste si intelege pe cel de langa noi si nu pentru a promova ura, separatismul si intoleranta.

Diversitatea noastra poate fi un atu pentru dezvoltare, iar in ea se afla resurse extraordinare pentru acele societati care pun toleranta in centrul valorilor pe care le pretuiesc si promoveaza.

 

Astazi, mai mult decat oricand, putem reciti primele randuri ale Declaratiei de Principii privind Toleranta, adoptata de UNESCO in 1995, pentru a ne reaminti noua si celor de langa noi ce inseamna toleranta si cat de mult poate ea insemna pentru o societate sanatoasa:

Articolul 1. Semnificatia tolerantei

1.1. Toleranta este respectul, acceptarea si aprecierea bogatiei si diversitatii culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie si manierelor de exprimare a calitatii noastre de fiinte umane. Ea este incurajata prin cunoasterea, deschiderea spiritului, comunicatie si libertatea gandirii, constiintei si credintei. Toleranta este armonia in diferente. Ea nu e doar o obligatie de ordin etic; ea este, de asemenea, si o necesitate politica si juridica. Toleranta este o virtute care face ca pacea sa fie posibila si care contribuie la inlocuirea culturii razboiului cu o cultura a pacii.

CITESTE SI: EUROPARLAMENTARUL RAMONA MANESCU I-A TRANSMIS UN MESAJ REGELUI MIHAI CU OCAZIA ANIVERSARII

1.2. Toleranta nu este nici concesie, nici condescendenta ori indulgenta. Toleranta este, mai ales, o atitudine activa generata de recunoasterea drepturilor universale ale persoanei umane si libertatilor fundamentale ale altora. In nici intr-un caz, toleranta nu poate fi invocata pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranta trebuie sa fie practicata de catre indivizi, grupuri si State.

1.3. Toleranta este responsabilitatea care sustine drepturile omului, pluralismul (inclusiv, pluralismul cultural), democratia si Statul de drept. Ea implica respingerea dogmatismului si absolutismului si confirma normele enuntate in instrumentele internationale cu privire la drepturile omului.

1.4. In conformitate cu respectarea drepturilor omului, a practica toleranta nu inseamna nici a tolera nedreptatea sociala, nici a renunta la propriile convingeri, nici a face concesii in aceasta privinta. Ea semnifica acceptarea faptului ca fiintele umane, care se caracterizeaza natural prin diversitatea aspectului lor fizic, prin situatia lor, felul de exprimare, comportamente si prin valorile lor, au dreptul de a trai in pace si de a fi cele care sunt.

Sursa foto: lemonde