RAPORT CSM: O reevaluare a noilor coduri este necesara ca urmare a multiplelor decizii ale CCR

O reevaluare a noilor coduri si a tuturor institutiilor acestora este necesara, ca urmare a multiplelor decizii ale Curtii Constitutionale (CCR), se apreciaza intr-un raport intocmit de un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Date fiind recentele si multiplele decizii ale Curtii Constitutionale (CCR), parte din ele schimband practic filosofia unor intregi institutii ale noilor coduri, cu impact direct asupra activitatii instantelor si parchetelor, grupul propune (re)evaluarea celor patru noi coduri, ale tuturor institutiilor acestora din perspectiva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ale concordantei acestora cu Constitutia Romaniei, in lumina si a practicii recente a Curtii Constitutionale. Este in interesul cetateanului ca implementarea noilor coduri sa cunoasca predictibilitate si certitudine in aplicarea lor”, se arata in raportul care analizeaza impactul noilor coduri — Codul civil, Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala.

CITESTE SI: CSM A SESIZAT INSPECTIA JUDICIARA, IN URMA SOLICITARII DNA CU PRIVIRE LA AFIRMATIILE LUI VICTOR PONTA.UPDATE

Autorii considera ca reevaluarea codurilor din aceasta perspectiva ar trebui sa fie facuta sub egida Institutului National al Magistraturii, cu implicarea profesorilor de drept constitutional, civil, procedura civila, penal si procedura penala, a institutiei academice, precum si a altor personalitati de prestigiu din domeniu.

In document se apreciaza ca este greu de stabilit cauzele care au condus la situatia in care fiecare luna de aplicare a noilor coduri a adus noi decizii de neconstitutionalitate sau necesitatea modificarii lor.

“Este vorba de o inadecvare la realitatile sociale ale dispozitiilor din aceste coduri? Este o pozitie diferita a Curtii Constitutionale fata de redactorii codurilor si celor care au adoptat in Parlament aceste acte in intelegerea dinamicii si rolului institutiilor procedurale (in special a celor penale) de catre Curtea Constitutionala? Un lucru e cert: toate acestea au grevat negativ activitatea instantelor si parchetelor. Ca si expectanta justitiabililor”, se mentioneaza in raport.

CITESTE SI: MISIUNEA DE EVALUARE MCV LA BUCURESTI S-A INTALNIT CU REPREZENTANTII CSM

Rolul comisiei care a intocmit raportul a fost de a analiza impactului noilor coduri asupra activitatii instantelor si parchetelor, apoi sa inainteze CSM recomandari in vederea eficientizarii si imbunatatirii activitatii instantelor si parchetelor.

Analiza a fost realizata pe cinci paliere (obiective), legate intre ele. Obiectivele cuprind un istoric anterior intrarii in vigoare a noilor coduri, un istoric dupa intrarea in vigoare, o analiza a datelor statistice si a dinamicii activitatii instantelor si parchetelor in raport cu perioada de trecere de la vechile coduri la noile coduri, infrastructura si concluziile/recomandarile grupului de lucru.

Sursa foto: realitatea