Raport Departamentul de Stat al SUA: ANGAJATII DIN ROMANIA – prost platiti, extenuati, fara contracte legale

UNUL DIN PATRU ANGAJATI DIN ROMANIA a avut salariul minim in 2014, iar interdictia folosirii de forta de munca fara contract a fost aplicata limitat, in parte din cauza coruptiei din cadrul Inspectiei Muncii, se arata in raportul Departamentului de Stat al SUA.

In cursul anului trecut, interdictia FOLOSIRII DE FORTA DE MUNCA FARA CONTRACT a fost aplicata limitat, in parte din cauza coruptiei din cadrul Inspectiei Muncii, dar si pentru ca atat angajatorii, cat si angajatii au avut de castigat de pe urma platii de impozite reduse ca urmare a muncii fara contract sau a primirii unui salariu suplimentar la negru, se arata in raportul DEPARTAMENTULUI DE STAT AMERICAN pe anul 2014, privind “PRACTICI IN MATERIE DE DREPTURILE OMULUI”, la capitolul DESPRE ROMANIA.

CITESTE SI: Raportul Departamentului de Stat: GUVERNUL ROMAN a aplicat noile CODURI PENALE fara a analiza IMPACTUL 

Potrivit sursei citate, anterior, la nivel national existau 1.500 de inspectori de munca, insa reprezentantii sindicatelor cred ca acest numar a scazut in ultimii ani ca urmare a reducerii bugetului. Amenzile prevazute pentru incalcarea legii sunt cuprinse intre 300 de lei (84 de dolari) pentru incalcari minore ale legii si 100.000 de lei (27.000 de dolari) pentru incalcari mai grave.

In general, sanctiunile nu au fost suficient de severe sau de bine aplicate pentru a descuraja incalcarea legii, mentioneaza raportul.

“Liderii sindicali s-au plans ca incalcarea regulilor privind orele suplimentare a reprezentat principala problema cu care s-au confruntat membrii de sindicat, intrucat ANGAJATILOR LI S-A CERUT SA LUCREZE LIMITA MAXIMA LEGALA DE ORE SUPLIMENTARE, plata prevazuta prin lege pentru aceste ore nefiind intotdeauna efectuata.

Aceasta situatie a fost intalnita cel mai des in sectoarele TEXTIL, BANCAR, FINANCIAR si de CONSTRUCTII. Unii functionari sindicali au sustinut ca majoritatea ACCIDENTELOR DE MUNCA au avut loc in timpul acestor ore suplimentare obligatorii si neplatite.

CITESTE SI: GORGHIU, despre raportul Departamentului de Stat al SUA: Putem vorbi de PRESA LIBERA in ROMANIA

Potrivit sindicatelor, MULTI ANGAJATORI AU PLATIT SALARII SUPLIMENTARE LA NEGRU, pentru a reduce cuantumul taxelor platite atat de salariat, cat si de angajator. Aceasta practica afecteaza negativ viitoarele pensii ale angajatilor si capacitatea acestora de a obtine imprumuturi de la banci si alte institutii financiare”, se mai arata in raportul Departamentului de Stat al SUA.

Conform documentului, in cursul anului trecut “aproximativ un sfert din numarul total al angajatilor au primit doar salariul minim”. De asemenea, se mai mentioneaza ca muncitorii nu pot evita situatiile care le pun in pericol sanatatea sau siguranta fara a risca sa-si piarda locul de munca si ca nu exista avertizori de integritate in domeniul muncii. 

*sursa foto: turnulcustiri.ro