RAPORT DIICOT: Droguri confiscate in valoare de 16 milioane euro si 37 substante noi identificate

DIICOT a confiscat droguri in valoare de 16 milioane de euro, a depistat cinci laboratoare clandestine si a identificat 37 de substante psihoactive noi, a declarat, vineri, procurorul sef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, la prezentarea raportului de activitate a institutiei pentru anul 2014.

Procurorul sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a declarat, vineri, ca traficul si consumul de droguri “au cunoscut usoare cresteri, Romania ramanand totusi o tara de tranzit“.

CITESTE SI: ROBERT CAZANCIUC: MA VOI CONSULTA CU PRESEDINTELE KLAUS IOHANNIS INAINTE DE A TRIMITE PROPUNEREA PENTRU NOUL SEF AL DIICOT 

Au aparut, si aceasta este grav, noi substante cu efecte psihoactive, efectele fiind severe pentru consumatori. In general, heroina este adusa de catre grupuri infractional organizate formate din cetateni turci cu conexiuni pe teritoriul Romaniei si este consumata cu precadere in marile orase ale tarii“, a precizat Hosu.

Procurorul sef adjunct al DIICOT a precizat ca, din cadrul anchetelor, reiese ca, in Romania, cocaina “intra prin frontiera albastra iar piata interna este limitata dat fiind pretul mare ale acestui tip de drog de mare risc“.

“Au fost folosite ca metode de disimulare dintre cele mai diverse, spatii special create in autoturisme, ambalaje cu produse alimentare sau nealimentare, drogurile au fost impregnate, au fost injectate sau, si mai grav, ingerate. De asemenea, s-a constatat o crestere a operatiunilor ilegale cu cannabis mai ales provenit din Spania si o crestere a culturilor proprii in Romania“, a precizat adjunctul institutiei.

CITESTE SI: ALARMANT! MINORII AU REPREZENTAT O TREIME DIN NUMARUL PERSOANELOR TRAFICATE 

Giorgiana Hosu a mai declarat ca “au fost depistate in cursul anului 2014 cinci laboratoare clandestine, 37 de noi substante, si au fost confiscate droguri in valoare totala de 16 milioane de euro“.

Aceasta a amintit si o reusita fara precedent in materia falsului de moneda, respectiv cazul celor 12 milioane de euro falsificati descoperiti pe teritoriul Romaniei.

In privinta falsului de moneda, in 2014, procurorii au constatat noi tehnologii de falsificare a monedei nationale. Moneda euro si moneda dolar american nu se falsifica in Romania. Cu toate acestea prin cooperarea cu autoritatile din Italia am reusit confiscarea a 12 milioane de euro falsi , lucru fara precedent in Romania pana acum“, a adaugat Giorgiana Hosu.

La prezentarea raportului de activitate a DIICOT, care a avut loc cu usile inchise, au fost prezenti ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, seful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, precum si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.