RAPORT MCV: ALEGERILE din 2016, un test-cheie pentru respectarea normelor de integritate

Viitoarele alegeri locale si parlamentare vor constitui un test-cheie pentru respectarea normelor in materie de integritate, mentioneaza la capitolul integritate raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) dat publicitatii miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeana, subliniind ca organismele responsabile de gestionarea alegerilor au responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a asigura evitarea posibilelor incalcari ale legii, relateaza Agerpres.

In Raportul MCV din 2015 se constata ca incercarile de codificare a cadrului juridic de integritate in scopul coerentei si al claritatii au fost amanate din cauza unor temeri legate de faptul ca normele existente ar putea fi diluate. Faptul ca o astfel de masura este dorita a fost confirmat de mai multi parlamentari si de presedintele Romaniei. Aceste temeri au fost insa intarite de faptul ca o camera a Parlamentului a adoptat o modificare ce ar avea drept efect anularea interdictiei de a se prezenta la alegeri timp de trei ani pentru functionarii alesi declarati incompatibili, noteaza raportul.

Viitoarele alegeri locale (iunie 2016) si parlamentare (noiembrie 2016) vor constitui un test-cheie in acest sens, noteaza raportul MCV. Noua lege electorala prevede in mod expres ca persoanele excluse de la alegeri printr-o hotarare judecatoreasca nu pot candida la alegeri.

CITESTE SI: Raport MCV: Legislatia in domeniul CORUPTIEI trebuie sa se aplice tuturor IN MOD EGAL si la toate nivelurile

ANI are responsabilitatea specifica de a verifica declaratiile de avere ale tuturor candidatilor. Agentia intentioneaza sa organizeze reuniuni la nivel local cu persoanele responsabile de verificarea declaratiilor de avere si sa ofere orientari si informatii cu privire la erorile recurente. De asemenea, ANI doreste sa isi intensifice campaniile de sensibilizare, astfel incat toti candidatii sa aiba cunostinta de potentialele incompatibilitati si conflicte de interese. Candidatilor li se solicita totodata sa prezinte o declaratie din care sa rezulte faptul ca indeplinesc cerintele legale pentru a fi desemnati drept candidati. Ulterior, se efectueaza verificari, iar comisiile electorale, partidele politice si cetatenii au posibilitatea de a ataca decizia in instanta.

Organismele responsabile de gestionarea alegerilor, atat la nivel national, cat si la nivel local, au in mod clar responsabilitatea de a colabora cu ANI pentru a se asigura faptul ca posibilele incalcari ale legii sunt evitate sau identificate cat mai curand posibil.

Tot la capitolul integritate, raportul noteaza ca sistemul judiciar a depus eforturi pentru a imbunatati interpretarea uniforma a cadrului juridic existent. Recunoscand faptul ca au existat anumite probleme de consecventa in astfel de cazuri, inclusiv in cadrul sau, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pus in practica mecanisme specifice pentru a remedia aceasta deficienta. Acest lucru a ajutat instantele inferioare si, de asemenea, ANI, in propria lor interpretare a legilor, apreciaza expertii Comisiei. In plus, ANI lucreaza in prezent la elaborarea unei culegeri de jurisprudenta care sa cuprinda toate hotararile relevante ale instantelor.

Sursa foto: dcnews