Raport MCV: Legislatia in domeniul CORUPTIEI trebuie sa se aplice tuturor IN MOD EGAL si la toate nivelurile

Mentinerea eforturilor institutiilor judiciare care combat coruptia la nivel inalt ramane cel mai important semnal de consolidare a luptei impotriva coruptiei, iar legislatia in domeniul coruptiei trebuie sa se aplice tuturor in mod egal si la toate nivelurile, releva raportul pentru Romania elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si prezentat miercuri la Bruxelles de Comisia Europeana.

Documentul, care analizeaza evolutiile din ultimele 12 luni in reforma justitiei si combaterea coruptiei in Romania, arata ca bilantul de activitate al institutiilor implicate in combaterea coruptiei la nivel inalt este in continuare solid, incluzand cu regularitate puneri sub acuzare si solutionari ale unor cazuri care vizeaza politicieni de marca si functionari publici de nivel inalt.

”Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a raportat o crestere a numarului de sesizari din partea populatiei: acest lucru pare sa reflecte increderea publicului in institutie, care este evidentiata si de sondajele de opinie. Sprijinul public pentru actiuni impotriva coruptiei a fost recunoscut drept un factor important in timpul demonstratiilor care au condus la demisia prim-ministrului in noiembrie 2015. In cursul anului 2015, DNA a trimis in judecata peste 1.250 de inculpati, printre acestia numarandu-se prim-ministrul, fosti ministri, parlamentari, primari, presedinti ai consiliilor judetene, judecatori, procurori si o gama larga de inalti functionari”, se mentioneaza in raportul elaborat de executivul UE.

Raportul retine faptul ca DNA si-a intensificat masurile intermediare de inghetare a averilor in aceste cazuri, cuantumul averilor inghetate fiind de 452 de milioane euro.

”In 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari pentru a permite initierea de anchete sau aplicarea masurilor de arest preventiv — un aspect monitorizat in rapoartele privind MCV anterioare. Desi majoritatea cererilor au fost admise, ramane valabil faptul ca raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective pe baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri’, avertizeaza CE in raport.

CITESTE SI: RAPORTUL MCV PENTRU ROMANIA: DNA SI ICCJ LAUDATE, PARLAMENTUL CRITICAT! DOCUMENT OFICIAL

Totodata, Comisia Europeana remarca faptul ca nu au fost inca stabilite norme clare prin care sa se dea curs recomandarii MCV de a asigura aplicarea rapida a normelor constitutionale privind suspendarea ministrilor in cazul inceperii actiunii penale impotriva acestora si suspendarea parlamentarilor in cazul pronuntarii unor hotarari negative in materie de integritate sau a unor hotarari definitive pentru acte de coruptie cu privire la acestia. ‘Ramane de actualitate faptul ca, dupa cum s-a mentionat in raportul din 2015, ministrii au ramas in functie dupa ce impotriva lor incepuse actiunea penala, iar parlamentarii cu condamnari definitive pentru coruptie au ramas in functie. Masurile intreprinse in aceasta privinta au fost luate mai degraba de unele partide politice decat de Parlament”, atrage atentia CE in raport.

In aceasta privinta, Comisia recomanda ”sa se adopte criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor cu privire la ridicarea imunitatii parlamentarilor si sa se asigure faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie”.

Documentul aminteste ca o prioritate pentru DNA si autoritatile judiciare a reprezentat-o combaterea practicilor de coruptie in sistemul judiciar si subliniaza ca numarul de cazuri scoase la iveala a crescut in ultimii ani, sistemul judiciar aratand tot mai mult ca doreste sa demonstreze ca are standarde inalte de integritate.

Comisia Europeana recomanda ”sa se utilizeze fondurile UE pentru diseminarea masurilor de prevenire eficace impotriva micii coruptii prin intermediul Strategiei nationale anticoruptie si al reformelor generale ale administratiei publice”. De asemenea, Romaniei i se recomanda ”sa se asigure ca noua agentie de administrare a bunurilor indisponibilizate are o conducere puternica, dispune de resurse suficiente si beneficiaza de sprijinul tuturor celorlalte institutii pentru a imbunatati ratele de recuperare efectiva”.

O alta recomandare a executivului comunitar se refera la necesitatea punerii in aplicare a ”noii strategii si a planului de actiune in materie de achizitii publice, asigurand un cadru anticoruptie solid din punct de vedere al cadrului juridic, al mecanismelor institutionale si al capacitatii administrative, aplicand masuri de prevenire si depistare a conflictelor de interese si demonstrand ca incalcarile sunt sanctionate in totalitate”.

Sursa foto: digi24