Zgonea, despre raportul MCV: Trebuie sa intarim Parlamentul, sa-l facem mai credibil si mai transparent

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, la Bruxelles, ca raportul MCV reprezinta pentru Romania o viziune moderna pentru statul roman si a adaugat ca recomandarile facute la nivelul obligatiilor parlamentare vor fi puse in aplicare, impreuna cu liderii grupurilor politice parlamentare, transmite Agerpres.

Zgonea a vorbit, la Bruxelles, cu oficialii europeni despre raportul MCV, care va fi publicat miercuri de Comisia Europeana. Presedintele Camerei Deputatilor i-a spus secretarul general al CE, Catherine Day, ca va face tot posibilul sa intareasca Parlamentul, sa-l faca mai credibil si mai transparent si a subliniat ca mai sunt multe lucruri de facut, printre care modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si introducerea de sanctiuni pentru parlamentarii care voteaza la doua cartele. 

“Eu am citit, m-am uitat si pe anumite stiri, nu vreau sa discut mai multe. Acolo unde politicenii de duzina vad instrumente de atacat o guvernare sau o institutie fundamentala a statului roman si vor sa se dea mari, eu vad o recomandare si o viziune moderna pentru statul roman. Intotdeauna am privit critica pe care a adus-o si care a avut legatura cu Parlamentul Romaniei ca o modalitate de a ne imbunatati activitatea. De aici am plecat cand am modificat statutul deputatului si senatorului si am stabilit termene obligatorii. In momentul in care vrem sa ridicam imunitatea unui deputat sau cand vrem sa fie declarat incompatibil, luam act, nu mai e ca pe vremuri, cand doamna Ridzi a stat in Parlament bine mersi. Dl Pasat a fost retinut dupa ce a parasit Parlamentul”, a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

El a precizat ca i-a dat asigurari secretarului general al CE si colegilor acesteia ca va privi cu aceeasi atentie si cu aceeasi deschidere recomandarile facute la nivelul obligatiilor parlamentare si ca, impreuna cu liderii grupurilor politice parlamentare, le va pune in aplicare.

“Voi incerca, intr-un dialog constant cu aceste institutii din Romania, sa gasim modalitatea prin care Parlamentul trebuie sa fie mai transparent si mai predictibil in ceea ce face. (…) Avem aceasta boala, aceasta nebunie tipic balcanica de a considera ca tot ceea ce este rau este numai despre Romania si Bulgaria. Sunt alte state care incalca statul de drept, in alte zone, evident, la care Comisia Europeana se refera, dar nu face o specificatie. Noi avem impresia ca se refera la Romania si Bulgaria. Sa stiti ca Romania si Bulgaria au facut pasi importanti pentru stabilizarea democratiei, pentru intarirea statului de drept si i-am explicat si d-nei Catherine Day: uitati-va la institutiile fundamentale ale statului — Ministerul Public, DNA, ANI — peste toate povestile nemuritoare din 2013, in ultimul an si jumatate guvernarea USL a realizat mult mai multe lucruri care n-au fost realizate sub guvernare PDL si e o predictibilitate ca Parlamentul nu protejeaza coruptii, ca intotdeauna sustine modificarile de legislatie pentru a intari aceste doua institutii, ca ANI a primit mai multi bani pentru inspectori decat in ultimii ani, a fost intarita”, a detaliat Zgonea.

“D-na Day si colegii din Comisia Europeana au fost foarte incantati ca ne-am pastrat acest angajament, ne-au spus ca avem foarte multe de facut si ca ele vor fi semnalate in cadrul raportului, dar ca trebuie sa nu le folosim in batalia politica interna, ci sa le discutam cu liderii grupurilor politice parlamentare si sa le punem in aplicare. in urmatoarele luni de zile vom avea un dialog constant ca sa putem intari aceasta institutie. Pentru ca, daca intarim Parlamentul si ramane credibil asa cum este astazi, pentru noi ca democratie suntem un stat credibil si atunci avem puterea celui de-al saptelea stat in UE, pentru ca avem un parlament puternic care respecta regulile si pentru ca avem institutii care sunt independente. (…) Mai sunt multe lucruri de facut in continuare care sunt importante pentru noi — n-am modificat Regulamentul Camerei Deputatilor, in continuare nu avem sanctiuni pentru parlamentarii care voteaza la doua cartele”, a adaugat Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor le-a mai spus oficialilor europeni ca exista si o problema de interpretare, pe care Parlamentul este obligat de CCR sa o reglementeze in legea ANI, si ca nu doreste acest lucru fara acordul Guvernului, al ANI si al Comisiei Europene, in ceea ce-i priveste pe politicienii care sunt declarati in conflict de interese cand sunt alesi in administratia locala si care gasesc o modalitate de a ajunge in Parlamentul Romaniei.

“Iar o decizie a iCCJ nu se refera la persoana sa ca parlamentar, ci la perioada de timp in care acesta era consilier local, judetean, primar, presedinte de CJ, etc. (…) Iar pentru mine, ca presedinte al Camerei Deputatilor, si pentru presedintele Antonescu, este foarte greu sa punem in aplicare si sa-l facem printr-o decizie a Parlamentului sa renunte la mandat, pentru ca nu avem instrumentele legale, nu avem acest articol in lege. si cred in continuare cu tarie intr-un cod al incompatibilitatilor facut de Guvernul Romaniei, astfel incat orice cetatean cand vrea sa candideze sau vrea sa fie intr-o functie in statul roman (…) sa stie foarte clar care este legea care este de capatai, obligatia sa dea examen. Codul incompatibilitatii — te-ai uitat, ai vazut ca ai probleme, nu candidezi, ca viata ta e foarte scurta. Asta inseamna predictibilitate. si atunci vom avea o noua clasa de politiceni care va actiona mult mai coerent si mult mai in interesul celor pe care ii reprezinta. Aici este vorba de Romania, e vorba de Parlamentul national, nu de un grup politic sau altul. si am aratat, ca membru al USL, ca am toata deschiderea si toata sustinerea ca in viitoarele rapoarte sa nu mai existe nicio o recomandare la adresa Parlamentului. Sa spuna ‘Da, au un regulament foarte bun, respecta regulile, politicienii stiu ca atunci cand au incalcat legea isi pierd imunitatea intr-un termen relativ scurt si ca nimeni nu este mai presus de lege, chiar daca este deputat sau senator.