Raport NQ Mobile: 95% din amenintarile mobile din 2012 au vizat Android

Potrivit unui nou raport publicat recent de catre compania de securitate NQ Mobile, aproape 95% din totalul malware-urilor mobile descoperite pe parcursul anului 2012 au vizat sistemul de operare Google Android.

NQ Mobile a mai spus de asemenea ca a constatat si o crestere cu 163% a numarului de amenintari malware pe mobil, ajungand la peste 65.000 in 2012.
 
Chiar daca aceasta crestere a malware-ului mobil nu sugereaza nimic nou, la fel nu este o noutate nici faptul ca cele mai multe amenintari mobile au vizat Android, iar NQ Mobile avertizeaza ca amenintarile mobile devin din ce in ce mai complexe, deoarece incep sa vizeze si dispozitivele conectate.
 
La inceputul acestui an, o noua forma de malware mobil a fost descoperit, care, atunci cand dispozitivul mobil era conectat la PC, acesta utiliza conexiunea USB pentru a infecta sistemul cu diverse malware-uri, inclusiv pentru keylogging sau acces de la distanta.
 
Potrivit datelor firmei, principalele 3 metode de livrare a malware-ului mobil in 2012 au fost:
 
– livrarea sub forma unei aplicatii presupus legitime (app repackaging)
– URL-uri malware
– SMS phising (smishing)
 
Cifrele NQ arata ca aproximativ 32.8 milioane de dispozitive Android au fost infectate cu malware in 2012, in crestere cu peste 200% fata de 2011.
 
Cercetatorii NQ Mobile au explicat de asemenea si modul in care escrocii cibernetici se folosesc de malware-ul mobil pentru a obtine informatii private, care apoi sunt vandute hackerilor, care ar putea sa le foloseasca pentru a obtine acces la conturile online ale victimelor, cum ar fi contul bancar, contul de hosting, etc.
 
Alte constatari interesante includ:
 
– Primele 5 tari din topul dispozitivelor mobile infectate au fost China (25,5%), India (19,4%), Rusia (17,9%), Statele Unite (9,8%) si Arabia Saudita (9,6%)
 
– 65% din malware-ul descoperit in 2012 se incadreaza intr-o categorie mai larga numita Potentially Unwanted Programs. Aceasta include root exploits, spyware, adware si troieni
 
– 28% din malware-ul mobil descoperit in 2012 a fost conceput pentru a colecta si profita de datele personale ale utilizatorilor
 
– 7% din malware-ul descoperit in 2012 a fost conceput pur si simplu pentru a opri din functionare dispozitivele utilizatorilor infectati
 
– NQ Mobile estimeaza ca peste 10 de milioane de dispozitive au fost deja infectate in primul trimestru al anului 2013
 
Raportul integral NQ Mobile este disponibil aici