Raport UE: Un sfert dintre cetatenii europeni prezinta pericol de saracie si excludere sociala

Un raport al Uniunii Europene (UE) arata ca aproape un sfert dintre cetatenii europeni prezinta pericol de saracie sau excluziune sociala. In 2012, 124,5 milioane de cetateni europeni, insumand 24,8% din intreaga populatie a Uniunii Europene, se aflau in pericol de saracie sau excludere sociala, in crestere de la 24,3% in 2011 si 23,7% in 2008, arata un raport recent Eurostat, preluat de Voice of Russia.

Datele au inclus persoane care se afla in riscul de a trai in saracie, sunt afectate de deprivare materiala severa sau traiesc in gospodarii cu intensitate foarte redusa a muncii.

Bulgaria (cu 49% din intreaga populatie), Romania (42%) si Letonia (37%) se afla in fruntea listei tarilor cele mai expuse acestor situatii, fiind urmate de Grecia, Lituania si Ungaria. De partea cealalta a clasamentului se afla Olanda si Cehia (ambele cu cate 15%), Finlanda (17%), Suedia si Luxemburg (cu cate 18% din totalul populatiei).

Raportul mai arata ca Italia are cele mai mari probleme cu gradul de saracie, 18,2 milioane de cetateni ai acestei tari incadrandu-se in aceasta categorie de risc, fiind cea mai afectata tara ca numar de persoane. Raportat insa la intreaga populatie, procentul reprezinta doar 29,2% din totalul locuitorilor, ceea ce o claseaza la mijlocul clasamentului.

Sursa foto: realitatea.net