RAPORTUL Comisiei de Etica in cazul PLAGIATULUI Olgutei Vasilescu: Formulari preluate si necitate de autoare

Raportul de expertiza privind suspiciunea de plagiat in cazul doctoratului Olgutei Vasilescu releva ca in teza apar formulari preluate identic sau aproape identic din alte lucrari fara ca autoarea sa indice ca nu ii apartin, precum si numeroase citate fara localizarea sursei.

Referitor la regulile de redactare a tezei de doctorat, in raportul Cosimei Rughinis de la Comisia de Etica a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea din Bucuresti (UB) se precizeaza ca “bibliografia nu permite identificarea lucrarilor consultate de autoare in vederea redactarii lucrarii” si ca “din lucrare lipsesc unele capitole si subcapitole menite a evidentia elementele de noutate pe care autoarea isi propune sa le introduca prin intermediul tezei”. De asemenea, conform raportului, practicile de atribuire a surselor ideilor care alcatuiesc continutul tezei nu permit discriminarea contributiei autoarei la subiectul tratat si nici verificarea afirmatiilor pe care ea le atribuie altor surse.

Doctoratul Olgutei Vasilescu a fost analizat si prin prisma normelor de buna practica in autoratul stiintific. Astfel, conform raportului, s-a constatat ca numeroase citate din lucrare sunt cu localizare incompleta a sursei (propozitii, intre ghilimele, fara informatii complete privind sursa de provenienta; pot lipsi una sau mai multe din urmatoarele informatii: autor, lucrare, pagina) sau fara localizarea sursei (propozitii intre ghilimele fara informatii privind sursa de provenienta).

In doctorat apar si “formulari preluate identic sau aproape identic de autoare din lucrari care nu ii apartin, fara a indica, prin utilizarea ghilimelelor, faptul ca nu sunt formularile sale”, se mai precizeaza in raport.

Tot in teza “Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, realizata de Olguta Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, majoritatea textului din capitolul 3 consta in reformulari ale textului initial al lui Pareto de tip propozitie cu propozitie, fiind foarte rare sintetizari de paragrafe sau subcapitole, se mai precizeaza in raport.

In plus, capitolul 7 se gaseste in totalitate pe internet, fara a se putea stabili autorul textului respectiv, se arata in acelasi raport. Universitatea Bucuresti a solicitat Consiliului National de Etica (CNE) sa verifice teza de doctorat a primarului Craiovei, Olguta Vasilescu, suspectata de plagiat.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat in cazul tezei de doctorat cu titlul “Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, sustinuta de Olguta Vasilescu in 2007, la Facultatea de Sociologie.

“Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se pronunte”, arata Universitatea Bucuresti in sesizarea trimisa, in 18 decembrie, Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvolarii Tehnologice si Inovarii.

CITESTE SI: OLGUTA VASILESCU, suspectata de PLAGIAT. REPLICA primarului Craiovei

Comisia a precizat ca a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a Olgutei Vasilescu.

UB preciza ca a fost sesizat Consiliul National de Etica pentru a face verificari in acest caz intrucat, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate sa examiuneze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul persoanelor cu functii de demnitate publica.

Totodata, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti i-a transmis primarului Olguta Vasilescu o instiintare ca s-a autosesizat in cazul tezei sale de doctorat si ca a solicitat CNE sa faca verificari pentru suspiciunea de plagiat.

Lia-Olguta Vasilescu a declarat ca o va da in judecata pentru calomnie pe profesoara Cosmina Rughinis, care a intocmit referatul de expertiza privind suspiciunea de plagiat in cazul tezei sale de doctorat, adaugand ca va merge si la Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti pentru a-si prezenta lucrarea

Primarul Craiovei a mai spus ca a fost informata de presa ca exista suspiciunea de plagiat in cazul tezei sale de doctorat, sustinand ca profesoara Cosmina Rughinis, de la Facultatea de Sociologie, care a realizat referatul de expertiza, “nu a fost aproape deloc cercetata”.”

Este inutil sa va spun ca acest sociolog nu a fost aproape deloc cercetat. Exista foarte putine note si studii despre el. Cand m-am apucat de aceasta lucrare, mi s-a spus de comisia de doctorat ca o sa fie foarte greu, ca nu exista materiale pe care as putea sa le citesc, dar m-am inhamat si la traducerea lui Vilfredo Pareto. Am aici cele trei volume pe care eu le-am tradus. Trataul de Sociologie Generala are patru volume, trei le-am tradus deja si inteleg ca aceasta doamna de care nu am auzit, s-ar putea sa fie o somitate, dar la ce gafa a facut, are a-si cere scuze – Cosmina Rughinis – care spune ca o parte din lucrarea mea de doctorat, un intreg capitol ar fi plagiat”, a spus Lia Olguta Vasilescu.

Ea a precizat ca “exista un program de detectare a plagiatului, cel dupa care toate institutiile se ghideaza” si ca ea a accesat acest program, constatand ca sapte la suta din teza sa de doctorat este plagiata, insa acest procent reprezinta de fapt rezumatul lucrarii sale, scris tot de ea.

Olguta Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.

Lia Olguta Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii din Craiova, specializarea Romana-Italiana, in 1997, Colegiul National de Aparare, in 2001, iar in 2007 a obtinut doctoratul in sociologie la Universitatea din Bucuresti. De asemenea, a avut burse de studii in Italia, Danemarca si Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primariei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj in mandatul 2000-2008, ulterior, pana la preluarea functiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timisoara, in perioada 2009 – 2012.

Olguta Vasilescu a notat, in Curriculum Vitae, ca a scris lucrarile stiintifice “Cultura – factor de securitate nationala” si “Vilfredo Pareto si contributia la dezvoltarea sociologiei moderne” si a tradus din italiana in romana “Tratatul de sociologie generala”, de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost membru PRM din 1991 pana in 2008, cand a trecut la PSD, fiind pana in 2013 vicepresedinte PSD Dolj si ulterior presedintele organizatiei municipale PSD Craiova.

 Sursa foto: realitatea.net