Raportul CURTII de CONTURI sesizeaza NEREGULILE GUVERNULUI PONTA

Potrivit RAPORTULUI ANUAL al CURTII de CONTURI, nu mai putin de 434,8 milioane de lei a cheltuit in 2014 Secretariatul de Stat pentru Culte, institutia care asigura salarizarea preotilor. In acelasi an, bugetul pentru Tineret si Sport a fost de peste 390 de milioane de lei. In 2014, Secretariatul de Stat pentru Culte a fost in subordinea Guvernului si in coordonarea premierului de atunci, VICTOR PONTA, informeaza postul B1 Tv.

Totodata, Ministerul Agriculturii nu poate justifica, prin documente, cum s-au cheltuit 2 milioane de lei pentru participarea la un targ care a durat trei zile. VICTOR PONTA a avut la dispozitie, in 2014, un Fond de Rezerva al Guvernului de jumatate de miliard de euro, adica peste 2,3 miliarde de lei. Fond care a crescut nu mai putin de 14 ori in decursul aceluiasi an. Aproape cat bugetul general al Justitiei, in 2014.

Desi banii au fost destinati cheltuielilor urgente, CURTEA de CONTURI sustine ca, pentru o mare parte din aceste cheltuieli, nu au fost indeplinite conditiile de a fi incadrate la categoria Urgente sau Neprevazute. Departamentul de Lupta Antifrauda, aflat in subordinea Secretariatului General al Guvernului, a cheltuit pe transport auto nu mai putin de 63 % din bugetul de bunuri si servicii. Bani cheltuiti neeficient, asa cum arata RAPORTUL CURTII de CONTURI. Mai mult, acest Departament nu are niciun angajat la propriul birou de audit intern.

CITESTE SI: CURTEA DE CONTURI: GUVERNUL PONTA A FACUT ALOCARI DIN FONDUL DE REZERVA FARA SA RESPECTE CONDITIILE LEGALE

Si Secretariatul de Stat pentru Culte, institutia care asigura salarizarea preotilor si construirea de lacase de cult, a cheltuit in 2014 nu mai putin de 434,8 milioane de lei. In acelasi an, bugetul pentru Tineret si Sport a fost de 392,6 milioane de lei. Iar Ministerul Afacerilor Interne a achitat, aparent inexplicabil, cheltuielile cu utilitati de la sediul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, al carei presedinte este Alexandru Cumpanasu. Sediul este un imobil pe care Asociatia l-a inchiriat de la Minister.

Tot in legatura cu MAI, Raportul consemneaza ca angajatii acestui Minister nu au trecut in evidentele contabile aparatura primita gratuit in cadrul unui contract cu o firma de telefonie mobila.

Si Ministerul Muncii a gresit. A calculat eronat asigurarile care trebuiau platite pentru mai multe drepturi salariale obtinute in instanta, aplicand gresit cota de contributii la asigurarile sociale. Bugetul a fost astfel pagubit cu 363.000 de lei. Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, aflata in coordonarea premierului, a avut la dispozitie, in 2014, un credit bugetar initial de 263,4 milioane de lei, dar a sfarsit prin a face plati de 625,8 milioane de lei.

CITESTE SI: CURTEA DE CONTURI: “GAURA” DE 2 MILIARDE DE EURO PRODUSA DE INSTITUTIIILE STATULUI INTR-UN SINGUR AN

ANRP se afla in centrul unei ample anchete a DNA, potrivit careia cei mai importanti beneficiari ai sumelor platite de Agentie in perioada 2009-2011 sunt parlamentari si alti politicieni. Acestia au primit despagubiri de zeci sau sute de ori mai mari decat valoarea reala a proprietatilor. Nici Ministerul Agriculturii nu poate justifica, prin acte, cheltuirea a 2 milioane de lei pentru participarea la un targ care a durat doar trei zile, 12-15 februarie 2014, potrivit sursei citate.

Sursa foto: realitatea