RAPORTUL de ACTIVITATE al CONSILIULUI CONCURENTEI pentru anul 2014

CONSILIUL CONCURENTEI a finalizat, in 2014, un numar de 21 de investigatii si alte activitati similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenta, iar valoarea amenzilor aplicate a fost de 41,54 milioane euro (aproximativ 184,63 milioane lei), reiese din RAPORTUL ANUAL de ACTIVITATE al autoritatii pentru concurenta, prezentat, joi, intr-o conferinta de specialitate.

Conform documentului, dintre cele 21 de investigatii finalizate, 16 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta, doua au fost proceduri privind nerespectarea angajamentelor iar alte doua au insemnat anchete sectoriale.

CITESTE SI: Consiliul Concurentei: Romanii platesc printre cele mai mari comisioane bancare din intreaga Europa

‘Cazurile finalizate in 2014 si in care CONSILIUL CONCURENTEI a constatat incalcarea legislatiei de concurenta sunt: intelegerile anticoncurentiale verticale pe piata comercializarii produselor alimentare, cartelul pe piata media (agentii de publicitate), licitatia trucata pe o piata locala de achizitii publice, intelegerea tacita/practica concertata pe piata transportului de persoane in regim de taxi din Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cartelul de impartire a pietei de foraj pentru petrol si gaze naturale din Romania (la licitatiile organizate de S.N.G.N. Romgaz S.A., cartelul pe piata retransmiterii drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal si intelegerile anticoncurentiale pe piata cartelelor de telefon preplatite, cazuri in care autoritatea de concurenta a constatat si a sanctionat nerespectarea angajamentelor asumate de unele dintre partile implicate. Cea mai mare parte a investigatiilor privind posibila incalcare a legislatiei de concurenta finalizate in 2014 a fost reprezentata de intelegerile anticoncurentiale orizontale si verticale’, se noteaza in RAPORTUL ANUAL al CONSILIULUI CONCURENTEI.

In aceeasi ordine de idei, CONSILIUL CONCURENTEI vrea sa finalizeze in acest an mai multe investigatii, precum cele care vizeaza trucarea unor licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din domeniul IT, insa nu vor mai fi sanctiuni de nivelul celor de anul trecut, cand cea mai mare amenda a fost de 35 milioane de euro.

CITESTE SI: BOGDAN CHIRITOIU, INVESTIT in functia de PRESEDINTE al Consiliului Concurentei 

“Vor fi multe cazuri in acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca anul trecut. Nu poti sa dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, asa cum a fost in cazul investigatiei pe retail. Vom finaliza investigatii care vizeaza licitatii trucate la programul cornul si laptele si ne vom concentra pe liberalizarea pietei energiei”, a spus, la lansarea raportului de activitate al CONSILIULUI CONCURENTEI, presedintele institutiei, BOGDAN CHIRITOIU.

In domeniul energiei, CONSILIUL CONCURENTEI isi propune sa incheie investigatia sectoriala aflata in derulare pe piata gazelor si, totodata, sa urmareasca procesul de liberalizare a acestei piete.

“In domeniul ajutorului de stat, in 2015 vom continua colaborarea cu Guvernul si Comisia Europeana pentru privatizarile companiilor Posta Romana, CFR Marfa, Oltchim, dar si pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia si a Complexului Energetic Hunedoara. Trebuie sa gasim solutii cu Guvernul si Comisia Europeana pentru reviabilizarea si salvare a acestor companii”, a explicat BOGDAN CHIRITOIU.

Sursa foto: realitatea.net