Raportul GRECO critică Legile Justiției din România! Solicitare expresă a forului internațional

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a publicat, miercuri dimineață, raportul privind Justiția din România. În cadrul acestuia se exprimă serioase îngrijorări asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, cât și asupra amendamentelor aflate în lucru pentru modificarea legislației penale.

În același timp, GRECO amintește de încercările controversate de înlăturare din funcție a șefei DNA. Astfel, GRECO își exprimă un punct de vedere critic referitor la modificările pe Codurile Penale dorite de majoritatea politică de la București care, dacă vor fi adoptate, vor contrazice multe dintre angajamentele internaționale asumate de România.

GRECO concluzionează că, în cazul în care amendamentele propuse ar fi adoptate, ar putea revizui concluziile de evaluare anterioare. Chiar marți, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că modificările Codurilor Penale sunt o prioritate pentru actuală putere. “În această săptămâna vor începe în comisia specială dezbaterile pe Codurile Penale”, a declarat Liviu Dragnea.

Raportul privind amendamentele aduse celor trei legi ale justiției adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conține cele mai controversate propuneri prezentate inițial, în vară, remarcă documentul. Chiar și așa, GRECO este îngrijorat de potențialul impact al acestora.

GRECO cere României în mod particular să abandoneze crearea unei secții speciale pentru investigarea magistraților. Raportul ia notă și de procesul controversat de înlăturare a șefei Direcției Naționale Anticorupție, inițiat în februarie 2018.

GRECO invită România să prezinte o actualizare a reformelor din Justiție la întâlnirea următoare, în 18 – 22 iunie 2018.

Sursă traducere: ziare.com