RAPORTUL MCV pentru BULGARIA: Probleme mari cu JUSTITIA, CORUPTIA si CRIMA ORGANIZATA

BULGARIA are o problema “serioasa” legata de CORUPTIA la nivel inalt, in timp ce masurile preventive sunt inca “la inceput”, alte probleme fiind CRIMA ORGANIZATA, protectia redusa a martorilor si rata scazuta a condamnarilor, afirma RAPORTUL MCV care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana (CE).

La sapte ani dupa aderarea sa la Uniunea Europeana (UE), BULGARIA a facut putine eforturi pentru a elimina CORUPTIA si CRIMA ORGANIZATA, o amenintare pentru suveranitatea sa si pentru unitatea europeana, noteaza publicatia electronica EUObserver, care a obtinut raportul de monitorizare inainte de a fi publicat oficial miercuri de CE, in conformitate cu Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

CITESTE SI: RAPORTUL MCV pentru ROMANIA critica PARLAMENTUL si evidentiaza CORUPTIA – surse 

RAPORTUL MCV pentru BULGARIA va sublinia ca tara cu 7,5 milioane de locuitori, cea mai saraca din UE, are o problema “serioasa” legata de coruptia la nivel inalt, in timp ce masurile preventive sunt inca “la inceput”. De asemenea, statul bulgar are probleme cu crima organizata, protectia redusa a martorilor si rata “foarte scazuta” a condamnarilor si a confiscarii bunurilor.

Lipsa INDEPENDENTEI JUSTITIEI si INSTABILITATEA POLITICA agraveaza problemele, subliniaza raportul. “Faptul ca in perioada acoperita de acest raport (incepand din ianuarie 2014) au fost trei Guverne diferite si un blocaj in Parlament a contribuit la lipsa determinarii de a face reforme”, potrivit textului.

Documentul de 11 pagini noteaza ca Sofia a realizat recent o “evaluare onesta” a problemelor din domeniul combaterii coruptiei, apreciind ca demisia fortata a unui oficial anticoruptie pentru “trafic de influenta” este un semn bun. Textul descrie eforturile de curatare a administratiei ca fiind fragmentate si necoordonate, existand “impresia ca deciziile sunt luate pe considerente politice”, iar numarul inculparilor este foarte mic, “in pofida problemelor de amploare”. De asemenea, “presiunile la nivel local” impiedica lupta impotriva mafiei bulgare.

Potrivit RAPORTULUI MCV pentru BULGARIA, Codul penal “impovarator” si “formalist” incetineste activitatea tribunalelor, in timp ce folosirea expertilor din exterior la anchete ridica semne de intrebare privind obiectivitatea. BULGARIA are nevoie de “mai multa transparenta si obiectivitate” in privinta numirilor in sistemul judiciar, iar noul sistem de alocare a cazurilor anumitor procurori ramane deschis abuzurilor, conchide textul.

CITESTE SI: Bulgaria ne lauda: Trebuie sa urmam exemplul Romaniei in combaterea coruptiei 

EUObserver comenteaza ca RAPORTUL MCV pentru BULGARIA, dar si cel pentru Romania, care va fi publicat tot miercuri, nu vor fi pozitive pentru politicienii celor doua tari care spera sa adere la zona Schengen dupa ani de amanari. Rapoartele vor fi publicate pe fondul vigilentei sporite in spatiul Schengen in urma atentatelor de la Paris.

Sursa foto: 7dni.bg