RAPORTUL MCV pentru ROMANIA: DNA si ICCJ laudate, PARLAMENTUL criticat! DOCUMENT OFICIAL

RAPORTUL Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru 2015 se publica miercuri. Astfel, Comisia Europeana va arata ce progrese au facut ROMANIA si Bulgaria mai ales in domeniul JUSTITIEI, dar si la ce capitole mai au de lucru cele doua tari. Oficialii de la Bucuresti se asteapta la un raport bun, potrivit postului Realitatea Tv.

UPDATE 14.50 Raport MCV: Legislatia in domeniul CORUPTIEI trebuie sa se aplice tuturor IN MOD EGAL si la toate nivelurile

UPDATE 14.30 IOHANNIS: RAPORTUL MCV confirma, pentru al treilea an consecutiv, PROGRESELE inregistrate de Romania

UPDATE 14.00  GUVERN: RAPORTUL MCV reconfirma progresele constante si continue ale ROMANIEI 

UPDATE 12.40: Conform unor surse citate de postul B1 Tv, RAPORTUL MCV lauda activitatea desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si cea a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ)! In schimb, PARLAMENTUL este criticat la fel ca si atacurile politicienilor din presa.

Astfel, noul RAPORT MCV, formulat intr-o nota pozitiva, continua linia celui de anul trecut, cand expertii de la Bruxelles au facut observatii similare tarii noastre.

Daca in RAPORTUL MCV sunt evidentiale evolutiile campaniei anticoruptie, specialistii Comisiei Europene au trasat si o serie de critici mai multor institutii, in special Parlamentului, pentru ca da avize negative solicitarilor Justitiei, fara a le motiva si fara a avea elemente justificative concrete.

Critici au fost aduse si legat de noile Coduri – Penal si de Procedura Penala -, atragandu-se atentia ca zeci de articole au fost declarate neconstitutionale de catre judecatorii de la CCR, insa nu s-au facut nici pana acum modificarile necesare.

In ceea ce priveste numirile la varful institutiilor sistemului judiciar, expertii europeni au avertizat ca acestea trebuie facute in baza unui proces transparent, pentru consolidarea increderii in Justitie.

RAPORTUL MCV POATE FI CONSULTAT AICI

STIRE INITIALA

Daca se confirma, ar fi pentru al treilea an consecutiv cand tara noastra primeste o monitorizare pozitiva. In anii trecuti, cele mai mari critici ale expertilor s-au indreptat catre apararea penalilor din legislativ.

CITESTE SI: BASESCU: CRED CA RAPORTUL MCV FI UNUL BUN, DAR CU ATENTIONARE PE RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI

De RAPORTUL  MCV ar putea depinde o eventuala schimbare a pozitiei Germaniei fata de aderarea ROMANIEI la Schengen, in masura in care extinderea spatiului european de libera circulatie ramane de actualitate.

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) reprezinta un proces de verificare regulata a progreselor pe care ROMANIA si Bulgaria le inregistreaza in reforma sistemului judiciar si in combaterea coruptiei si crimei organizate.

Sursa foto: realitatea

http://www.agerpres.ro/justitie/2016/01/27/sentinta-in-dosarul-visinescu-pe-10-februarie-avocat-sufera-de-alzheimer-si-dementa-13-27-21