Raportul MCV privind Romania va fi prezentat saptamana viitoare – Surse

Raportul asupra progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind combaterea coruptiei si reforma justitiei va fi prezentat saptamana viitoare de Comisia Europeana, insa deocamdata nu se cunoaste ziua in care va fi prezentat raportul, potrivit unor surse din executivul comunitar citate de Agerpres.

Comisia Europeana (CE) a anuntat inca din luna octombrie 2013 ca va prezenta in ianuarie rapoartele privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul MCV, desi initial raportul era asteptat in decembrie. 

Sursa citata precizeaza ca oficialii europeni nu au precizat oficial in ce zi din ianuarie vor fi prezentate rapoartele pentru cele doua tari, o chestiune care tine in principal de calendarul de evenimente al executivului comunitar. Miercuri, ziua in care au fost prezentate de obicei rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria, CE va prezenta nu mai putin de patru propuneri si comunicari, dintre care unele vor fi insotite de briefinguri tehnice. In aceste conditii, prezentarea raportului MCV miercuri, care are loc de obicei in cadrul unui briefing tehnic ‘on the record’, este problematica din ratiuni de programare.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, dupa intrevederea pe care a avut la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca raportul va fi prezentat cel mai probabil pe 22 ianuarie.

La sfarsitul anului trecut, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, era de parere ca urmatorul raport privind Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV) va fi unul pozitiv si i-a cerut comisarului Vivianne Reding, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne desfasurat in decembrie la Bruxelles, ca raportul sa se rezume la o evaluare tehnica si sa nu dubleze alte mecanisme de verificare.

“Pot sa spun ca sunt destul de optimist, putem avea un raport pozitiv. Mai sunt lucruri de facut, de clarificat, dar acestea se pot face doar prin dialog, pentru ca, de multe ori, lucruri reflectate in MCV erau mai degraba rezultatul unor deficiente de comunicare”, declara atunci ministrul Justitiei.

El a mai spus ca, desi Comisia Europeana a subliniat in repetate randuri ca raportul MCV nu poate fi legat de aderarea la Schengen, Romania nu poate impiedica statele membre sa faca propriile evaluari. 

“Este extrem de important pentru noi ca viitorul raport sa revina la o formula tehnica si sa contina mai putine referiri politice sau deloc, pentru ca exista mecanisme de alta natura in care pot fi facute alte aprecieri decat ceea ce ne-am angajat ca stat la inceputul acestui parteneriat MCV. Este in continuare evident ca in viitorul raport trebuie sa gasim solutii tehnice la problemele tehnice proiectate in cadrul Mecanismului si sa nu gasim raspunsuri politice in cadrul MCV-ului”, a mai spus ministrul Cazanciuc.

“Nu trebuie sa gasim raspunsuri politice la eventualele probleme tehnice evidentiate in cadrul MCV. Nu cred ca se va intampla acest lucru, din discutiile de pana acum. (…) Nu credem ca putem sprijini sistemul judiciar din Romania, din contra, il aducem in atentia publicului din cadrul politic care, evident, va fi marcat anul viitor de doua cicluri electorale, atat nivel european cat si la nivel national. Doamna Reding a fost extrem de deschisa la dialog, a luat act de dorinta noastra de a nu multiplica MCV, lucru care se intampla in alte mecanisme de cooperare, de parteneriat la nivel european”, a argumentat Robert Cazanciuc.

Raportul privind Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV), care monitorizeaza justitia din Romania, va fi publicat in ianuarie.