Raportul MCV remarca atacurile la adresa justitiei, sustine CSM

Raportul MCV remarca atacurile la adresa independentei justitiei, dar si “tentativele de legiferare discriminatorie”, arata Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), intr-o analiza a raportului de tara, facuta publica joi.

In raportul MCV prezentat miercuri este subliniat rolul Consiliului Superior al Magistraturii in apararea independentei justitiei, dar si a impartialitatii si reputatiei magistratilor, a precizat CSM.

“Se recomanda crearea unui fond special pentru sprijinirea financiara a magistratilor in demersurile judiciare pentru apararea reputatiei si independentei”, se mentioneaza in documentul citat.

Potrivit CSM, Comisia a notat in raport “tentativele de legiferare discriminatorie”, prin exluderea parlamentarilor din randul subiectilor activi ai unor infractiuni de coruptie.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis elaborarea unui plan de masuri privind recomandarile facute in raportul MCV.

“Plenul CSM a hotarat, in sedinta din 23 ianuarie a.c. ca, pe baza Raportului tehnic detaliat care insoteste Raportul Comisiei Europene, Directia Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe, cu sprijinul celorlalte compartimente din cadrul Consiliului, potrivit atributiilor specifice, sa elaboreze un plan de masuri la nivelul CSM (inclusiv Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, scoala Nationala de Grefieri)”, mentioneaza CSM.

Raportul MCV din acest an are un numar redus de recomandari a caror implementare revine CSM, marea majoritate fiind adresate Legislativului si Executivului.

“Ca si in ultimele rapoarte, Comisia Europeana constata mentinerea track recordului pozitiv la nivelul inaltei Curti de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Public in general, si al Agentiei Nationale de Integritate si saluta rezultatele Consiliului Superior al Magistraturii in indeplinirea rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, dar si in eficientizarea sistemului judiciar, formarea magistratilor si a grefierilor, precum si practica disuasiva a Sectiilor CSM in materie disciplinara”, a aratat CSM, intr-un comunicat de presa transmis dupa prezentarea raportului MCV.

Reprezentantii CSM au precizat ca raportul are in vedere o perioada de referinta mai mare de un an, Comisia analizand evolutiile nu doar de la ultimul raport care a fost publicat la 30 ianuarie 2013, ci si de la documentul dat publicitatii la 18 iulie 2012.

Potrivit reprezentantilor CSM, recomandarile adresate puterilor legislativa si executiva urmaresc consolidarea in continuare a rolului Consiliului.

“Spre deosebire de alte rapoarte anterioare, nu exista recomandari adresate exclusiv CSM, recomandarile privind reforma judiciara implicand colaborarea inter-institutionala a tuturor actorilor cu atributii in gestionarea sistemului judiciar”, a precizat sursa citata.

Totodata, reprezentantii Consiliului au aratat ca masurile propuse de Comisie sunt in consonanta cu obiectivele institutiei si cu nevoile sistemului judiciar romanesc,” in vederea asigurarii sustenabilitatii si a ireversabilitatii reformei judiciare in Romania, intarirea statutului judecatorului si procurorilor, si a consolidarii statului de drept si a suprematiei legii”.

Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului MCV, ca exista inca ingrijorari legate de independenta justitiei in Romania, el subliniind ca modificarile la Codul penal au generat “ingrijorari majore” in legatura cu capacitatea de combatere a coruptiei.

“Exista inca ingrijorari in legatura cu independenta justitiei si exista foarte multe exemple in ceea ce priveste un grad de opozitie la masurile anticoruptie si de integritate”, a afirmat Mark Gray.

El a aratat ca amendamentele adoptate de Camera Deputatilor in decembrie 2013 la Codul penal “au dus la ingrijorari majore in legatura cu capacitatea de combatere a coruptiei”.

Comisia Europeana a recomandat, in raportul MCV, ca obligatia Executivului si a Legislativului de a respecta independenta justitiei sa fie inclusa in Constitutia revizuita si ca prin noul statut al parlamentarilor sa creasca la maximum numarul de hotarari judecatoresti definitive care sunt executate.

Comisia invita Romania sa intreprinda masuri in patru domenii: independenta sistemului judiciar, reforma sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei.

“Factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie sa continue sa apere independenta justitiei. (…) in acest domeniu, Romania ar trebui sa se asigure ca in Codul de conduita al parlamentarilor sunt incluse dispozitii clare in ceea ce priveste respectarea independentei sistemului judiciar, si in special a hotararilor judecatoresti de catre parlamentari si in cadrul procesului parlamentar si sa asigure Consiliului Superior al Magistraturii conditiile necesare pentru consolidarea activitatii sale de protejare a independentei sistemului judiciar si de sprijinire a magistratilor confruntati cu provocari care aduc atingere independentei sistemului judiciar”, se arata in raport.

Totodata, CE recomanda Romaniei sa profite de ocazia creata de posibila revizuire a Constitutiei pentru monitorizarea dispozitiilor existente in ceea ce priveste “separarea puterilor, cu precizarea clara a obligatiei executivului si legislativului de a respecta independenta sistemului judiciar”.

In ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, expertii CE considera ca ar trebui intensificate progresele privind sporirea uniformitatii jurisprudentei si a practicii judiciare, “prin includerea unor masuri de accelerare a procedurilor judiciare si de utilizare a noilor posibilitati, cum ar fi confiscarea extinsa”.

Romania ar trebui “sa accelereze gasirea unei solutii la problemele generate de volumul de lucru si sa adopte masurile legislative necesare pentru restructurarea sistemului de instante” si sa finalizeze “procedurile privind legea pensiilor magistratilor condamnati pentru infractiuni”. in plus, Romania trebuie “sa imbunatateasca respectarea hotararilor judecatoresti la toate nivelurile, pentru a se asigura executarea adecvata a hotararilor judecatoresti si a sanctiunilor financiare”.

In domeniul integritatii, Romania ar trebui “sa se asigure ca nu exista exceptii de la aplicabilitatea actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese si averile nejustificate”. De asemenea, se recomanda ca Guvernul sa colaboreze cu ANI pentru elaborarea si propunerea unor acte legislative de imbunatatire a cadrului de integritate.

CE recomanda introducerea verificarilor ex-ante a achizitiilor publice in cadrul ANI, in vederea “extinderii acestei verificari de la procedurile in care sunt implicate fonduri ale UE la toate procedurile de achizitii publice.

O alta recomandare importanta este asigurarea ca “prin introducerea noului statut al parlamentarilor se mareste la maximum numarul de hotarari judecatoresti definitive care sunt executate automat”.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, Bucurestiul trebuie sa se asigure ca legislatia in domeniu se aplica “in mod egal tuturor si in conditii egale”. Totodata, trebuie intensificate “eforturile de urmarire penala a cazurilor de coruptie la scara mica”.

Raportul recomanda dezvoltarea unei Strategii Nationale Anticoruptie prin introducerea “unor criterii de referinta si a unor obligatii mai coerente pentru administratia publica si prin punerea rezultatelor la dispozitia publicului”.

Purtatorul de cuvant al CE a spus ca rapoartele MCV vor continua cat timp va fi necesar pentru ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeana.

Mark Gray a precizat ca urmatorul raport a fost planificat peste aproximativ un an, dar tine de viitoarea Comisie sa decida exact cand va fi publicat.