RAPORTUL SPP arata ca institutia NU SE OCUPA si de protectia lui MIRCEA BASESCU. UPDATE

Comisia de aparare din Senat va discuta miercuri RAPORTUL Serviciului de Protectie si Paza (SPP) cu privire la cazul MIRCEA BASESCU, a anuntat Coneliu Dobritoiu, presedintele comisiei.

UPDATE 14.01: MIRCEA BASESCU, fatele presedintelui TRAIAN BASESCU, nu a beneficiat de protectie fizica sau informativa din partea SPP, fiind ruda de gradul II cu seful statului, a declarat miercuri Corneliu Dobritoiu, presedintele Comisiei pentru aparare a Senatului, dupa analizarea RAPORTULUI primit din partea SPP cu privire la cazul BERCEA-BASESCU.

Potrivit lui Dobritoiu, raportul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) raspunde “concis si la obiect” cu privire la responsabilitatile legale ale Serviciului, SPP avand stabilita obligativitatea de a asigura protectia demnitarilor si a rudelor de gradul I ale acestora.

“Se specifica foarte clar care sunt membrii familiei demnitarului care beneficiaza de protectie fizica si protectie informativa, rudele de gradul II nefacand obiectul interesului SPP. Concluzia este ca domnul MIRCEA BASESCU nu a facut obiectul interesului si activitatii SPP, Serviciul avand stabilit, prin Hotararea CSAT-ului, demnitarii si familiile asupra carora sa isi exercite activitatea. Mircea Basescu nu a beneficiat de protectie fizica sau informativa, fiind doar ruda de gradul II a presedintelui”, a precizat Dobritoiu, citat de Agerpres.

Referitor la actiunea de la Costesti, cu prilejul Zilei culturale a romilor, Dobritoiu a spus ca SPP nu a primit niciun fel de informatii de la celelalte servicii si “nu l-a individualizat pe BERCEA MONDIAL ca fiind o persoana care ar putea reprezenta un risc potential de atentat asupra vietii, integritatii fizice a presedintelui Romaniei”.

“In ce priveste activitatile ulterioare, presedintele nu s-a intalnit cu BERCEA MONDIAL si cu familia acestuia, de unde rezulta faptul ca SPP nu a fost nevoit sa solicite alte date si informatii suplimentare de la serviciile cu care coopereaza”, a mai afirmat presedintele Comisiei pentru aparare a Senatului.

Astfel, Dobritoiu a explicat ca, din raportul SPP, rezulta faptul ca Serviciul si-a indeplinit obligatiile legale si ca membrii Comisiei “nu au nimic de comentat in acest sens”, Comisia pentru aparare fiind sesizata de catre Biroul Permanent sa solicite informatiile necesare serviciului care asigura protectia presedintelui.

“Pe fond, se deruleaza o ancheta penala, urmata de o ancheta judiciara si speram ca, dincolo de campul de lupta politic, la nivel judiciar responsabilitatile sa fie stabilite cu exactitate, mai cu seama ca acolo se stabilesc vinovatii in urma actului de justitie, vinovatii care pot fi retinute in sarcina celor vinovati”, a mai spus Dobritoiu.

El a precizat ca acuzatiile care au fost aduse la lumina de catre presa fata de posibila implicare a fratelui presedintelui “intr-un act care ar trebui sa faca interesul instantelor”, au fost “foarte grave si au adus atingere serioasa imaginii Romaniei in plan international”.

“Eu cred ca ar fi trebuit facut ceva. In alte state s-a intamplat lucrul asta si vorbesc la trecut. Au fost demnitari care si-au dat demisiile. Altii, in urma anchetelor judiciare si ma refer la presedinte Germaniei, s-a demonstrat ca omul este nevinovat, dar a plecat din functie tocmai pentru a nu aduce atingere nici imaginii internationale, dar si pentru a nu genera vreun fel de suspiciune asupra modului in care se deruleaza anchetele judiciare”, a mai spus liberalul.

Referitor la prezenta directorului SPP la sedinta Comisiei pentru aparare a Senatului, Corneliu Dobritoiu a explicat ca acesta a venit pentru a sustine raportul SPP pe cazul BERCEA-BASESCU.

“Initial, la nivelul Comisiei, se facusera doua propuneri — prima fiind inaintarea unui raport, iar cea de-a doua vizand inaintarea unui raport si sustinerea acestuia de catre directorul SPP in ideea in care unii senatori din Comisie ar fi putut exprima intrebari privind actiunile Serviciului pe speta respectiva”, a conchis Dobritoiu.

RAPORTUL de fond al Comisiei va fi inaintat Biroului Permanent, care “este in masura sa solicite chiar citirea documentului venit de la SPP”.

UPDATE 12.52: In raport se arata ca SPP are atributii doar de protectie si ca acestea nu il vizeaza si pe fratele preseditelui Traian Basescu.

“Atributiile SPP se rezuma doar la protectia presedintelui si a rudelor de gradul I. Noi nu suntem serviciu de informatii ci unul de protectie. SRI are atributii pe partea informativa si ei ne informeaza cand e cazul de asa ceva“, se spune in raport, potrivit stirpesurse.ro.

“Miercuri, la ora 12.30, avem sedinta Comisiei de aparare in care vom discuta acest RAPORT, care da raspunsuri clare, indubitabile asupra temelor solicitate de Biroul Permanent”, a spus Dobritoiu.

Potrivit acestuia, din raport rezulta “fara dubii” ca SPP si-a indeplinit misiunile in baza legii si conform legii. Totodata, Dobritoiu a aratat ca fratele sefului statului nu a beneficiat de protectie informativa, pentru ca nu are acest drept, conform prevederilor legale.

Citeste si: RAPORTUL SPP in cazul Basescu-Bercea Mondial a ajuns la Comisia de Aparare

“In opinia mea, raspunsurile oferite in document de catre Serviciul de Protectie si Paza sunt clare, cum am spus, nu lasa loc de interpretari, dar ramane sa vedem care va fi pozitia colegilor mei din comisie si daca ei vor solicita informatii suplimentare, informatii care sa fie furnizate, prin prezenta in comisie a directorului SPP, dar nu cred, pentru ca tema a fost clara si raspunsul, limpede ca lumina zilei”, a declarat Dobritoiu.

Citeste si: Tariceanu cere ANCHETA parlamentara pe cazul BERCEA-BASESCU

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a cerut Serviciului Roman de Informatii si Serviciului pentru Protectie si Paza intocmirea unui raport din care sa rezulte daca presedintele Traian Basescu a fost sau nu informat despre activitatile ilegale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Sursa foto: epochtimes-romania.com