RARES BOGDAN SI JOCURI DE PUTERE, LOVITURA PENTRU REALITATEA TV

VESTI PROASTE pentru REALITATEA TV: CNA a DECIS sa AMENDEZE postul de televiziune

CNA a amendat, joi, Realitatea TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunea “Editie speciala” din 31 octombrie 2014, in care Rares Bogdan a spus ca Sorin Oprescu este “un cretin”, dar si pentru programul “Jocuri de putere” din 8 octombrie, in care Rares Bogdan a vorbit despre cazul Lukoil. 

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a reluat in sedinta de joi discutiile privind emisiunile “Editie speciala” difuzata pe 31 octombrie, la Realitatea TV, si “Jocuri de putere” difuzata pe 8 octombrie, la aceeasi televiziune.

Subiectul a mai fost discutat de CNA in sedinta de marti, cand parerile membrilor Consiliului au fost impartite si niciuna dintre propunerile de sanctiune facute – 30.000 de lei (facuta de membrul Gabriel Tufeanu), 10.000 de lei (Florin Gabrea) si 20.000 de lei (Monica Gubernat) – nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

In sedinta de joi au fost supuse la vot propunerile care primisera cele mai multe voturi marti, respectiv amenda de 10.000 de lei (Florin Gabrea) si amenda de 20.000 de lei (Monica Gubernat).

Citeste si: A fost omul lui Rares Bogdan la “Jocuri de putere”, insa a luat o decizie surprinzatoare

In urma votului, CNA a decis sa amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV. Sanctiunea a fost aplicata cu sapte voturi “pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu si Rasvan Popescu), in timp ce “impotriva” a votat Radu Calin Cristea.

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 3 alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia “toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor”, si a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit caruia “moderatorii, prezentatorii si realizatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta”.

In emisiunea “Editie speciala”, difuzata pe 31 octombrie si moderata de Eli Roman, invitatul Rares Bogdan a facut afirmatii referitoare la primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Rares Bogdan s-a referit la traficul din Capitala, spunand: “Marea problema e ca ar trebui dinamitata Primaria Generala a Capitalei impreuna cu primarul. De trei saptamani nu se poate circula, orasul e sufocat de acest cretin”. Rares Bogdan a mai spus ca Sorin Oprescu este “o catastrofa”, care “a nenorocit complet Bucurestiul”.

Pe de alta parte, in emisiunea “Jocuri de putere”, difuzata pe 8 octombrie la Realitatea TV, Rares Bogdan a spus ca cei de la compania Lukoil sunt “santajisti” si “isi inchipuie ca Romania e o gubernie”. Rares Bogdan a invitat telespectatorii sa nu mai intre in benzinariile Lukoil.

Citeste si: DEZVALUIRI despre RARES BOGDAN, facute de Sebastian Ghita

“Cate spagi au dat oamenii astia? Cati deputati, baroni locali au luat bani de la ei? (…)”, a spus Rares Bogdan. El a mai spus ca in cazul Lukoil exista acuzatii “de spalare de bani si evaziune fiscala”. “De ce trebuia sa intervina premierul in cauza acestor indivizi care doar au furat” (…)”, a mai spus in emisiune Rares Bogdan.

De cealalta parte, prezenta in sedinta de marti a CNA, Lavinia sandru, reprezentanta Realitatea TV in relatia cu CNA, a spus ca nu agreeaza cuvantul “cretin” folosit de colegul sau Rares Bogdan la adresa primarului Oprescu. “tin tare tare mult la domnul Oprescu (…), dar cand vine vorba despre traficul din Bucuresti, in anumite momente, este dezastru (…) Pot sa consider ca utilizarea acestui cuvant este una dura si, da, poate sa fie injurioasa. Dar, totodata, Rares Bogdan vorbeste nu doar pentru el, vorbeste in numele celor care il urmaresc si au aceeasi problema pe care o are si el”, a spus Lavinia sandru.

In ceea ce priveste emisiunea in care Rares Bogdan a vorbit despre cazul Lukoil, Lavinia sandru a spus: “vorbim despre o companie care a prejudiciat statul roman cu cel putin 230 de milioane de euro”. “Este un dosar la Parchet (…) telespectatorii nu sunt dezinformati, informatiile sunt cat se poate de adevarate. Avem acest prejudiciu (…) Cand ai adus un asemenea prejudiciu statului roman, nu poti sa mergi la negocieri cu procurorii si sa chemi la negocieri membri ai Guvernului (…), iar indemnul lui Rares Bogdan de a fi evitate pompele Lukoil mi se pare unul cat se poate de legitim. Daca in cazul unui parlamentar cercetat penal, pentru cine stie, jurnalistii au dreptul sa ceara demisia (…), daca putem sa facem asa, atunci putem sa cerem sa fie boicotata o companie unde se vorbeste si vorbesc procurorii despre un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro”, a mai spus Lavinia sandru.

In schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus in sedinta de marti ca “Rares Bogdan nu vorbeste doar despre faptul ca domnul Oprescu e cretin, ci si despre dinamitarea Primariei Capitalei si despre arestarea domnului Oprescu”. in ceea ce priveste cazul Lukoil, “intr-un stat de drept, verdictul final il da un judecator”. “Nu pot fi considerati automat vinovati, pentru ca procurorii au constatat un prejudiciu (…) Nu presa stabileste vinovatia unui om”, a mai spus Gubernat. “Emotionalul nu ne permite sa eludam legea, indiferent ca ne convine sau nu”, a mai spus Gubernat.