Rares Manescu: Domeniile principale de actiune – curatenia, anveloparea blocurilor si cainii comunitari

Continuarea programului de anvelopare a blocurilor, problema cainilor fara stapan, crearea de noi locuri de parcare si toaletarea arborilor, pentru care Primaria sectorului 6 a primit nu mai putin de 20.000 de cereri, sunt principalele probleme cu care se confrunta primarul Rares Manescu. 

Edilul vorbeste, intr-un interviu acordat AGERPRES, despre ce isi doreste sa faca si ce poate realiza, avand in vedere bugetul administratiei locale pe acest an, despre demararea lucrarilor la Centrul Cultural European din zona Favorit, unde un centru multifunctional va lua locul fostului cinematograf, dar si despre linia de metrou Drumul Taberei. 
 
Manescu spune ca, in acest an, bugetul local nu poate suporta finantarea constructiei de locuinte sociale, dar odata cu finalizarea PUZ-ului sectorului 6 vor fi deblocate procedurile pentru investitii si constructii noi. 
 
In ceea ce priveste regionalizarea primarul se indoieste ca aceasta s-ar putea pune in aplicare de la 1 ianuarie 2014 si sustine ca infiintarea Asociatiei primarilor din Bucuresti poate duce la proiecte dezvoltate in parteneriat, intre sectoare. 
 
AGERPRES: La aproape un an de la preluarea mandatului, care credeti ca sunt principalele trei probleme cu care se confrunta locuitorii sectorului 6 si cum vedeti rezolvarea acestora? 
Rares Manescu: Imi este greu sa spun ca sunt doar trei probleme. in cele 10 luni de mandat este evident ca situatia cainilor comunitari este una foarte presanta si ne straduim sa o rezolvam. Subliniez si de aceasta data ca orice forma de rezolvare necesita o colaborare cat mai stransa cu Primaria Capitalei si cu celelalte primarii de sector, tinand cont de numarul mare al animalelor si de migratia lor. O alta tema larg raspandita intre membrii comunitatii sectorului 6 o constituie continuarea anveloparii blocurilor. Am constatat ca la blocurile care au beneficiat de anvelopare exista economii clare in ceea ce priveste facturile la intretinere. Deci, asa cum am promis in campanie si la inceperea mandatului, continuam reabilitarea si vom accelera ritmul ei. Din pacate, situatia financiara actuala a institutiei nu ne-a permis sa conferim programului un ritm atat de alert pe cat ne-am fi dorit, dar avem timp si gasim solutii pentru a continua acest program. Din nefericire nu a fost foarte clar cum trebuie sa lucram. Pana acum reabilitarea s-a facut gratuit. Anul trecut Guvernul a adoptat Ordonanta 63, la recomandarea Comisiei Europene, care instituie necesitatea participarii beneficiarilor directi ai reabilitarii cu o cota parte din cheltuieli. Vrem sa evitam aceasta cota parte si cautam solutii ca asociatiile sa nu plateasca. Legal este aproape imposibil ca asociatiile sa fie scutite in intregime de plata unei cote din costuri. 
 
AGERPRES: Credeti ca ar trebui modificata legislatia in acest sens? 
Rares Manescu: Nu vreau sa vorbesc de problemele Guvernului, incerc sa vorbesc doar de problemele mele. Sigur, fac lobby-ul de rigoare si fiecare primar isi face propriul lobby. 
 
AGERPRES: Sunt primari care au anuntat ca vor face in continuare gratuit reabilitarea termica. 
Rares Manescu: Nu imi este greu sa anunt ca fac gratis reabilitarea, dar vreau sa fiu sincer si trebuie sa fiu onest cu oamenii care mi-au acordat increderea lor. E usor sa spun ca fac gratis, dar cum? inca platim lucrarile care sunt executate in cadrul programului de reabilitare care se afla acum in desfasurare, le vom termina pe acestea si apoi incepem altele. 
 
 
AGERPRES: Anul acesta incepeti proiecte noi? 
Rares Manescu: In primul rand trebuie terminate cele incepute. Unul dintre obiectivele mele a fost sa inchei ceea ce este inceput, fie ca e vorba de blocuri, scoli, gradinite sau parcuri. Sigur, am demarat si proiecte de amploare. Reamenajarea Parcului Drumul Taberei a inceput. Vorbim de doua zone mari, in Militari si in Drumul Taberei. Ma refer aici la reabilitarea sistemului rutier, trotuarelor, aleilor si la punerea in functiune a unui sistem de monitorizare. Legat de reabilitarea termica, se lucreaza la 97 de blocuri. Prin contractul vechi pe care noi l-am preluat, mai avem un numar de 30 – 40 de blocuri a caror executie depinde de finantare. imi e greu sa spun ca fac 15, 18 sau 23 de blocuri, ca incep de la 3 sau de la 8 iulie. Nu se poate spune asa. Este un sistem complicat, abia cand inchei ceva, cand toate lucrurile sunt puse la punct, poti fi sigur ca ai toate datele necesare pentru a incepe, cum se cuvine, ceva nou. 
 
AGERPRES: O a treia problema care ar fi? 
Rares Manescu: Locurile de parcare trebuie tratate in paralel cu spatiile verzi, pentru ca aici parerile sunt impartite. Suprafata sectorului 6 nu poate fi marita, este un dat. Au venit diverse societati care mi-au propus sa iau din gradinile blocurilor, din spatiile verzi cate 2-3 m pentru a amenaja parcari, dar nu se poate ca nu sunt de acord toti. 
O alta problema, apropo de spatiile verzi, este toaletarea copacilor. Am ajuns sa avem 20.000 de cereri pentru toaletare si am reusit sa rezolvam 16.000. Sunt necesare aceste toaletari pentru ca sunt cartiere cu o vechime de 50 de ani si copacii sunt imbatraniti, cu multe crengi uscate care trebuie taiate, toaletate, pentru ca altfel se transforma in pericole publice. De asemenea, pietele trebuie refacute si aici ma refer la cele pe care le avem noi in administrare. Vorbim de Piata Drumul Taberei 2, de Chilia Veche, piete pe care dorim sa le modernizam. 
Centrul Cultural European este un centru multifunctional la care vor putea incepe lucrarile anul acesta. Pentru el avem alocati banii necesari pentru prima parte a proiectului, 3 – 4 milioane euro, si intram in procedura de executie cat de curand. 
 
AGERPRES: Cand incep lucrarile la Centrul Cultural European? 
Rares Manescu: Trebuie sa respectam o procedura legala. Urmeaza licitatia de executie ce va fi lansata in luna mai, deci in urmatoarele luni pot incepe lucrarile. 
 
AGERPRES: Cum mentineti contactul cu cetatenii? 
Rares Manescu: Procedeul de lucru este cel al audientelor. Le tin martea si membrii comunitatii vin cu probleme punctuale. Este util pentru noi si, speram, la fel de util si pentru cetateni. Cele mai multe probleme pe care cetatenii le sesizeaza privesc spatiile verzi care trebuie refacute, dificultatile pe care le intampina cu starea trotuarelor si aleilor, reabilitarea sistemului rutier – fluidizarea traficului si, bineinteles, locuintele sociale, care raman o problema. Cum am spus si mai devreme, problemele sistemice nu pot fi rezolvate fara o cooperare eficienta cu Primaria Municipiului Bucuresti. 
 
AGERPRES: La inceputul lunii aprilie a fost infiintata Asociatia primarilor de sector pentru imbunatatirea activitatii administrative a Bucurestiului. Ce proiecte de dezvoltare are sectorul 6 care pot fi facute in colaborare cu celelalte sectoare ale Capitalei? 
Rares Manescu: Asociatia a luat nastere in urma dificultatilor pe care noi toti, primarii sectoarelor Capitalei, le intampinam in rezolvarea problemelor administrative cu care ne confruntam zilnic. Este o asociatie care are unic scop ajutarea locuitorilor Bucurestiului. Prin intermediul sau ne-am propus sa facilitam comunicarea si conlucrarea tuturor institutiilor administratiei publice locale la nivelul Bucurestiului. Daca unii au incercat sa denatureze scopul asociatiei, au gresit. Nu avem alt scop decat acela de a ne consulta, de a sustine proiectele utile bucurestenilor. Deocamdata nu avem creionat vreun proiect anume, dar a fost o consultare la nivelul Ministerului Dezvoltarii in privinta regionalizarii, pentru stabilirea unui punct de vedere comun si ulterior vom vedea ce probleme apar. in momentul de fata a fost pus in discutie un proiect comun pentru sistemul de canalizare din cartierul Giulesti-Sarbi si oriunde apar probleme am putea dezvolta proiecte comune. 
 
AGERPRES: In ce stadiu este proiectul Giulesti – Sarbi? 
Rares Manescu: Este finalizat. A durat mult demararea lui, de prin anii 1996 – 2000. 
 
AGERPRES: La sedinta de constituire a Asociatiei primarilor de sector s-a aratat ca, in cazul in care regionalizarea va implica desfiintarea sectoarelor, veti organiza un referendum pentru ca cetatenii sa isi spuna opinia. Cum vedeti dvs. regionalizarea in ceea ce priveste Bucurestiul si ce efecte credeti ca ar putea avea aceasta asupra sectoarelor Capitalei? 
Rares Manescu: Nu pot sa ma pronunt eu. Asta stabileste Guvernul. Daca vor fi modificari si daca este necesar pentru noua lege a regionalizarii, in mod cert va fi nevoie de o consultare. Sunt de acord sa pun in aplicare deciziile Guvernului. Nu imi depasesc atributiile, daca voi fi ministru voi vorbi in calitate de ministru, acum vorbesc in calitate de primar. 
 
AGERPRES: In calitate de primar, cum vedeti acest referendum, daca Guvernul propune desfiintarea sectoarelor ? 
Rares Manescu: Sintagma de regionalizare inseamna si descentralizare. Autonomia este relativa, pentru ca Primaria sectorului 6 are in anumite domenii autonomie, in altele insa aceasta lipseste. Suntem cand unitate administrativa, cand subunitate. Bun, dar apare intrebarea: ca primar, poti gestiona vietile a doua milioane de oameni care traiesc laolalta? Sunt pentru pastrarea alegerilor locale, chiar daca acest lucru presupune inca o lupta electorala si un proces putin mai dificil, dar primarul astfel ales are o greutate mai mare, fiind legitimat de cetateni. Oricum, ma indoiesc serios ca regionalizarea se poate pune in aplicare de la 1 ianuarie 2014. 
 
AGERPRES: In campania electorala pentru alegerile locale de anul trecut ati anuntat mai multe proiecte. in ce stadiu se afla ele la acest moment? 
Rares Manescu: Spitalul pe care l-am anuntat este in atentia noastra, dar neavand statutul clar al terenului nu putem demara toate procedurile de care avem nevoie. Avem nevoie de aprobarea PUZ-ului sectorului 6, care ne ajuta foarte mult. Mai precis, fara el nu putem initia niciun fel de actiune. PUZ-ul pot sa va spun ca este finalizat si il vom supune aprobarii CGMB in luna mai. Problema cainilor se rezolva prin parteneriatele cu ONG-urile din domeniul protectiei animalelor, incercam sa modernizam adapostul nostru care este totusi insuficient. Locurile de parcare sunt insuficiente, am discutat cu mai multi reprezentanti ai unor companii pentru dezvoltarea unor parteneriate public-private, insa ei nu s-au aratat interesati cata vreme proiectele necesita investitii mari care nu se amortizeaza. Am inceput sa lucram la smart-parkinguri in Drumul Taberei si Militari, unde au fost montate sase baterii. Sunt 72 de locuri si nu rezolva problema in sine, dar incercam. Este greu in cartiere sa faci parcari subterane, deoarece sub pamant se afla foarte multe retele edilitare. 
 
AGERPRES: Aveti in vedere constructia de crese si de gradinite? Dar de locuinte? 
Rares Manescu: In acest an se vor extinde trei crese si Gradinita 142 va fi finalizata. De asemenea, se incheie lucrarea Companiei Nationale de Investitii la inca o sala de sport si pana in vara va fi gata a doua sala de sport. Pentru constructia de locuinte nu avem fonduri alocate, ne-am concentrat pe continuarea programului de reabilitare. Deocamdata depindem de locuintele trimise de catre Primaria Generala, care sunt departe de a fi numeroase. 
 
AGERPRES: Ce le spuneti tinerilor care au depus cereri la Primarie pentru a obtine o locuinta? 
Rares Manescu: Nu mai pot depune dosare pentru locuintele ANL. Sunt cateva mii de cereri de case. ANL nu le mai primeste atata timp cat nu exista la nivel national un proiect in desfasurare. Nu poti sa primesti cereri ca nu mai ai baza legala. Sa le spun ca le fac case nu pot. Se pot primi cereri doar pe Legea 114. Nu avem teren in patrimoniu si nu putem anunta ca se va construi ceva. in schimb, facem cadastre pentru terenurile ADP-ului si incercam sa gasim solutii in parteneriat public-privat pentru locuinte sociale. Nu as spune ca avem un proiect, e mult spus, dar avem vointa administrativa. Sa stiti ca unii investitori au venit entuziasmati, facem parteneriat: imi dai un teren, eu construiesc un bloc si din bloc 1/3 dam pentru locuinte sociale. Mai apoi insa au reflectat si au constatat ca nu le convine. Bugetul local actual nu poate suporta constructia de locuinte. 
 
AGERPRES: Care este stadiul lucrarilor la linia de metrou Drumul Taberei si ce alte facilitati aveti in vedere pentru descongestionarea circulatiei din cartierele Drumul Taberei si Militari? 
Rares Manescu: Este proiectul Ministerului Transportului si prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului 6 sunt noi variante. Din momentul in care acest plan va fi votat, garantez ca dezvoltarea urbanistica a sectorului va deveni evidenta. Sunt multi care asteapta acest plan. PUZ-ul va debloca traficul, circulatia, dar mai cu seama investitiile si constructiile noi. Aceste constructii sunt utile pentru ca aduc fonduri la bugetul local si creeaza noi locuri de munca. Vorbim de exploatarea unor terenuri, de amenajarea zonelor respective. Unde construiesti faci un spatiu verde, cureti zona, faci parcari, umanizezi locul. 
 
AGERPRES: Care este firma de salubrizare agreata de administratia locala pentru curatenia strazilor si ce valoare are contractul incheiat pentru anul 2013? 
Rares Manescu: Licitatiile pentru aceste firme sunt organizate de catre CGMB si ca primar de sector eu trebuie sa urmaresc sa se faca curatenie si sa fac platile catre operatorul de salubritate. Nu sunt multumit in totalitate de curatenia din sector, dar trebuie sa respect contractul. Acesta este semnat inca din anul 1999, fiind prelungit cu acte aditionale. Trebuie organizata o noua licitatie pentru a fi curatenie si CGMB are atributii in acest domeniu, daca operatorul nu poate sa-si duca la indeplinire sarcinile. CGMB face licitatia si noi, primaria de sector, platim. in cazul in care lucrurile nu sunt in ordine penalizam, aplicam sanctiuni. Se plateste doar ce se face. 
 
AGERPRES: Pe ce veti pune accentul in perioada urmatoare? Ce investitii se impun urgent? 
Rares Manescu: Domeniile principale de actiune, in ceea ce priveste investitiile, sunt curatenia, amenajarea spatiilor verzi si anveloparea blocurilor de locuinte si cainii comunitari. Dupa cum v-am spus, am demarat si proiecte mai ample, Parcul Drumul Taberei si Centrul Cultural European. Nu vom ignora nici problemele presante, mai punctuale: plombarea strazilor, reparatiile, siguranta cetatenilor. 
 
AGERPRES: Cum colaborati cu primarul general al Capitalei? 
Rares Manescu: Am o relatie buna, cand am nevoie de edilul-sef il gasesc.  
 
AGERPRES: Si la final o intrebare politica. Credeti ca se va rupe USL? 
Rares Manescu: Nu se rupe USL. Sunt etape importante pe care noi – PNL-PC si PSD – trebuie sa le trecem si pana in 2016 cred ca vom reusi sa ne atingem obiectivele ca echipa functionala. Opiniile diferite in cadrul unei uniuni politice sunt inerente, dar este un semn de normalitate, de dialog, este un dinamism politic care, in final, se valorifica in favoarea binelui public.

Sursa: Agerpres