RARES MANESCU: PREVENTIA este cea mai eficienta metoda pentru asigurarea SANATATII

RARES MANESCU, primarul Sectorului 6 si lider important al Partidului National Liberal (PNL), este de parere ca proiectul legislativ referitor la preventia in sanatate initiat de colegii sai de partid este unul binevenit in societatea romaneasca tinand cont de faptul ca preventia este, fara indoiala, cea mai eficienta metoda pentru asigurarea si mentinerea starii de sanatate a cetatenilor.

“Initiativa liberala care vizeaza investirea intr-un program national de preventie in sanatate a fost in mod nejustificat criticata. Proiectul de lege propus de PNL presupune implementarea unui program complex de preventie in sanatate care sa le ofere oamenilor, gratuit, posibilitatea de a depista din timp bolile si a le putea trata mult mai usor. Miza proiectului este de a creste starea de sanatate a romanilor. Speculatia ca romanii vor fi obligati sa plateasca tratamentele este o afirmatie rauvoitoare.

Ideea de fond este de a incuraja romanii sa se ingrijeasca mai bine: sa mearga constant la medic, sa isi imbunatateasca modul de viata, sa aleaga o alimentatie mai sanatoasa si sa faca mai mult sport. PNL doreste ca toti romanii sa aiba parte de cele mai bune servicii de preventie si de cele mai bune tratamente, in conditiile acoperirii costurilor de catre stat. Pe scurt, proiectul legislativ stimuleaza romanii sa se pastreze sanatosi.

CITESTE SI: IONUT STROE (PNL): PROIECTUL DE LEGE PRIVIND PREVENTIA IN SANATATE NU PREVEDE ABSOLUT NICIO SANCTIUNE PENTRU POPULATIE

Este o propunere care incurajeaza schimbarea unui mod de viata pe care o mare parte din populatie il practica: mergem la medic doar atunci cand ne doare. Trebuie sa fim in permanenta constienti ca sanatatea este esentiala. De cele mai multe ori, nu ne dam seama de acest lucru decat atunci cand ajungem in stare grava la camerele de garda ale spitalelor sau suntem nevoiti sa apelam numarul de urgenta 112. Prin preventie, incidenta urgentelor va fi micsorata substantial.

Dezbaterea la nivel parlamentar este necesara, deoarece doar prin dialog se pot gasi solutii bune pentru toate partile implicate. Dar atunci cand discutam despre programe care vizeaza sanatatea unui popor, consider ca lucrurile trebuie luate in serios, legea trebuie citita, iar criticile trebuie sa fie aplicate, nu rauvoitoare.

Cand subiectul este unul atat de serios, trebuie sa facem abstractie ca aceasta dezbatere apare intr-un an electoral si trebuie sa discutam pe fondul problemei: este nevoie sa incurajam romanii pentru a-si modifica abordarea fata de propria sanatate. Un sistem in care fiecare merge la medic doar in al doisprezecelea ceas nu poate fi nici eficient in tratarea afectiunilor, nici sustenabil din punct de vedere economic. Asadar, tema principala este modificarea perceptiei fiecaruia dintre noi asupra prioritatilor personale, iar obiectivul principal este cresterea nivelului de sanatate la nivel national.

Proiectul de Lege privind preventia in Sanatate prevede ca cetatenii sa fie informati, sa primeasca gratuit aceste servicii de preventie ca un drept si o responsabilitate a statului roman fata de ei, dar solicita ca si cetatenii sa invete sa fie responsabili fata de propria sanatate. Preventia inseamna informarea cetatenilor, analize gratuite pentru depistarea precoce a bolilor, reducerea factorilor de risc. Investitiile in preventie economisesc mult din sumele care altfel ar fi alocate tratamentelor.

Liberalii nu s-au ferit niciodata de polemici sau dezbateri pe probleme sensibile, dar in cazul acestui proiect legislativ nici macar nu poate fi vorba de asa ceva. Majoritatea reactiilor din sfera politica au fost caracterizate printr-o maniera rauvoitoare, politicianista si partizana de raportare la aceasta propunere legislativa. Proiectul de lege al PNL privind preventia in Sanatate nu prevede nicio penalizare a cetateanului, asa cum eronat s-a interpretat. Din contra, preventia este cea mai eficienta metoda pentru asigurarea sanatatii romanilor!”, a scris RARES MANESCU pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: facebook / rares manescu