RASMUSSEN: Nimeni nu poate sa mai aiba incredere in garantiile Rusiei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh RASMUSSEN, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca dupa ceea ce s-a intamplat in Ucraina nimeni nu poate sa mai aiba incredere in “asa numitele garantii ale Rusiei cu privire la suvernanitate si integritate teritoriala”.

“Dupa ce am vazut in Ucraina, nimeni nu poate sa mai aiba incredere in asa numitele garantii ale Rusiei cu privire la suvernanitate si integritate teritoriala. in 1994, Rusia a garantat suvernanitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, si ceea ce am vazut recent este o anexare ilegala, o insfacare a teritoriului cu forta, deci nu cred ca putem avea incredere in asa numitele garantii”, a declarat RASMUSSEN, potrivit traducerii oficiale.

Secretarul general al NATO a tinut sa precizeze ca Ucraina este cea care trebuie sa isi decida viitorul statut. “Noi avem un principiu fundamental, ca fiecare natiune trebuie sa aiba dreoptul de a-si alege politicile de securitate, inclusiv afilierile la diverse aliante. Deci Ucraina va trebuie sa decida, nu Rusia, nu noi, ci Ucraina, si vom respecta”, a precizat acesta.

Vezi aici declaratiile presedintelui Traian Basescu facute la intalnirea cu secretarul general al NATO

Rassmusen a tinut sa mentioneze ca acelasi lucru se aplica si Republicii Moldova. “Solicitam respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei. Sigur, vrem ca Rusia sa isi respecte obligatiile internationale si sa nu incerce sa destabilizeze situatia, nici in Moldova nici in Ucraina”, a declarat Anders Fogh RASMUSSEN.

Cresterea alocarilor pentru aparare, necesara in noua situatie dramatica de securitate

Secretarul general al NATO a mai spus, la inceputul discutiilor cu seful statului, ca cresterea graduala a alocarilor bugetare pentru aparare este necesara “daca luam in considerare noua situatie dramatica de securitate din Europa”.

RASMUSSEN a fost primit, vineri, la Cotroceni, de catre presedintele Basescu.

La inceputul convorbirilor, RASMUSSEN i-a prezentat presedintelui delegatia sa, din care fac parte purtatorul de cuvant Oana Lungescu, asistentul secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente Sorin Ducaru si Mirela Maghiar, director adjunct de cabinet. “Vedeti puternica mea delegatie romana”, i-a spus Rasmussen lui Basescu, la care a acesta a replicat, razand: “Semn ca suntem din ce in ce mai integrati in NATO”.

Presedintele i-a spus lui RASMUSSEN ca vizita acestuia la Bucuresti are un puternic caracter simbolic, la 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO. “Pe de alta parte, nu suntem foarte fericiti cu ce s-a intamplat in regiune. Va urmarim declaratiile. Apreciem pozitiile aliatilor, canadienii au trimis aici avioane de lupta, americanii au trimis la fel. in Marea Neagra, SUA si Franta au trimis nave. E un semnal ca nu suntem singuri aici”, a spus Basescu.

Rasmussen a multumit pentru oportunitatea de a se intalni cu presedintele Romaniei. Oficialul NATO a spus ca Romania si-a demonstrat atasamentul fata de NATO in cei 10 ani de cand este membra.

“Suntem foarte recunoscatori pentru contributia dumneavoastra semnificativa la operatiunile NATO, cu precadere la cele din Afganistan. Romania este unul dintre cei mai mari contribuitori la proiectul nostru din Afganistan. Romania este, de asemenea, un participant activ la o serie de proiecte multilaterlae ale NATO”, a spus, la randul sau, RASMUSSEN, precizand: “Suntem recunoscatori ca gazduiti unul dintre sistemele antiracheta”.

“As vrea sa exprim aprecierea puternica pentru angajamentul politic legat de cresterea graduala a alocarilor bugetare pentru aparare. Este necesara, nu in ultimul rand daca luam in considerare noua situatie dramatica de securitate din Europa dupa actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina. Romania da un bun exemplu, de urmat de catre aliati”, a spus oficialul NATO.

La randul sau, presedintele Basescu a ca este de acord cu necesitatea cresterii graduale a alocarilor bugetare pentru aparare.