RASMUSSEN: O Scotie independenta va trebui sa adere, din nou, la NATO

Scotia, in cazul in care devine un stat independent, urmeaza sa parcurga un nou proces de aderare la NATO pentru a deveni membru, a declarat luni secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen.

Liderii Uniunii Europene (UE) au avertizat deja ca, in cazul independentei, Scotia va fi nevoita sa isi depuna candidatura si ca revenirea sa in cadrul Uniunii va fi supusa unei aprobari unanime a statelor care o alcatuiesc.

Rasmussen a dat asigurari ca “nu se va amesteca in campania pentru referendumul din Scotia”. “Daca un nou stat independent vrea sa devina membru al NATO, este necesar sa-si depuna candidatura”, a adaugat el imediat. “O asemenea candidatura va fi tratata exact ca toate celelalte candidaturi si, la final, va fi necesar consensul, unanimitatea, in cadrul Aliantei, pentru a o accepta”, a continuat el.

CITESTE SI: Scotia: A fost stabilita data proclamarii independentei 

“Dar nu am discutat despre acest lucru”, a spus secretarul general a NATO.

Rasmussen nu a precizat cat timp ar putea sa dureze acest proces, subliniind ca acest lucru depinde de tara si de “capacitatea sa de a indeplini criteriile necesare”. Una dintre conditiile impuse vizeaza interoperabilitatea – capacitatea armatei unei tari de a actiona impreuna cu alte forte armate ale Aliantei, prin intermediul impartasirii procedurilor de actiune si comunicare standardizate.

Scotia face parte din Marea Britanie, care este unul dintre membrii fondatori ai Aliantei Nord-Atlantice.

CITESTE SI: Variantele de moneda pentru Scotia independenta

Rasmussen a dat totodata asigurari ca rolul Marii Britanii in cadrul NATO nu va fi afectat de o eventuala independenta a Scotiei. “Nu vad cum rezultatul referendumului scotian ar putea sa aiba vreun impact asupra contributiei Marii Britanii la NATO”, a declarat el, in contextul in care sustinatorii scotieni ai independentei au prevazut sa-si recupereze bazele, fregatele si materialul, contand pe formarea unei armate de 15.000 de oameni, dar fara cele patru submarine nucleare britanice stationate in prezent la Faslane, in vestul Scotiei.

Sursa foto: bbc.co.uk