Raspunsul lui PONTA la intrebarea legata de o eventuala suspendare a lui BASESCU

Victor Ponta: Nu exclud un nou acord cu FMI. Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu guvernul Boc

Premierul Victor Ponta a fost intrebat luni daca il mai suspenda pe Traian Basescu pentru „a-i lua pensia”, asa cum a afirmat in urma cu 2 saptamani, el precizand ca va discuta aceste lucruri incepand cu 17 noiembrie, respectiv imediat dupa turul II al prezidentialelor si aratand ca nu i-a dat casa.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, la Romania Tv, de catre moderatorul emisiunii, daca „il mai suspenda pe Traian Basescu in ultima zi de mandat ca sa-i ia pensia”, asa cum a spus in urma cu doua saptamani. „Sa discutam de pe 17 (noiembrie, n.r.) aceste lucruri”, a raspuns Ponta.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, prezent si el la emisiune, alaturi de premier, a fost intrebat, de asemenea, daca mentine propunerea sa de suspendare din functie a lui Basescu. „Cererea mea de suspendare e valabila, este pe masa”, a raspuns, la randul sau, Tariceanu, razand.

Ponta a mai fost intrebat si daca i-a dat casa lui Basescu. „Nu, a raspuns Ponta, monosilabic. Intrebat daca nu-i va da casa lui Basescu, premierul a adaugat: „Am dat casa aceea pe care si-o dorea la Snagov. O dam unei fundatii a unor mari campioni”.

CITESTE SI: Ponta s-a dat in stamba cu Tariceanu la Romania TV: “Care este relatia dvs cu Dumnezeu?”. “Este o relatie privata” 

In 3 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat, intr-o emisiune la Romania TV, ca se gandeste ca poate ar fi drept ca presedintele Traian Basescu, la cat a incalcat Constitutia, sa nu aiba mandat intreg, astfel incat sa nu primeasca pensie, mentionand insa ca daca va putea evita o criza politica, o va face.

Intrebat atunci ce ar trebui sa faca Traian Basescu pentru a fi suspendat iarasi din functia de presedinte, Ponta a raspuns: “Sa incalce grav Constitutia”. El a adaugat ca actualul sef al statului incalca in mod constant Constitutia “cate putin”.

Premierul a spus ca se gandeste ca ar fi drept ca, la cate pensii a taiat si la cat de mult a incalcat Constitutia, presedintele Basescu sa nu primeasca pensie de pe urma functiei, scurtandu-i-se mandatul. Ponta a precizat ca, din cate stie, pentru a primi pensie un presedinte trebuie sa fi avut mandat intreg, fara a fi demis.

Intrebat daca va fi suspendat Traian Basescu, Ponta a subliniat ca el doar se gandeste ca ar fi drept ca presedintele actual sa nu primeasca pensie, prin scurtarea mandatului. “Nu stiu daca se va intampla”, a spus Ponta. El a mai adaugat ca daca va putea evita o criza politica in Romania, o va face. “Dar asta nu inseamna ca Traian Basescu poate sa faca ce vrea”, a precizat premierul.

De asemenea, premierul Ponta a anuntat in acea emisiune ca intentioneaza sa initieze o modificare a legislatiei actuale, astfel incat fostii presedinti ai tarii care au primit deja o locuinta de la stat sa nu mai poata primi inca o locuinta de stat, precizand ca locuinta lui Basescu din strada Mihaileanu a fost luata de la stat.

“Basescu trebuie sa paraseasca Vila Lac 3 in maximum 60 de zile de cand nu mai e presedinte si sugerez ca in aceasta perioada – cred ca asa ar fi corect – un fost presedinte care a primit deja de la stat o locuinta – pentru ca cea din Mihaileanu e tot de la stat – sa nu poata sa beneficieze a doua oara de o locuinta de la stat”, a spus Ponta la Romania TV.

Intrebat daca are de gand sa initieze o modificare a legii in acest sens, Ponta a raspuns afirmativ: “Da, am de gand sa initiez. Nu stiu daca va fi timpul necesar pentru promulgare”.

CITESTE SI: AUDIO SOC din SEDINTA PSD. Directorii de scoli, AMENINTATI. Ce se intampla daca Ponta pierde alegerile

Anterior, premierul Victor Ponta a anuntat ca discutia despre “palatul lui Basescu” se inchide, el aratand ca a respins propunerea RA-APPS de a i se da sefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmand sa fie dat in folosinta unei fundatii.

In replica, presedintele Traian Basescu a precizat ca nu a cerut o vila anume, ci o locuinta de protocol si un birou, conform legii.

“Legea mai scrie ceva, ca presedintele in functie nu are voie, la terminarea mandatului, sa ramana in locuinta pe care a avut-o ca presedinte decat doua luni. Eu de asta am cerut. Nu stau cu caciula in mana la Ponta ca si cum mi-ar da o casa din cele sapte ale lui. Nu sunt casele lui, este un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securitatii presedintelui, pe timpul vietii”, a adaugat Basescu.

Premierul Ponta a anuntat recent ca Guvernul a primit din partea presedintelui Traian Basescu o solicitare privind atribuirea unei locuinte, cerere care se afla in lucru, adaugand: “nu cred ca suntem in pozitia sa acordam o resedinta foarte luxoasa”.

Fostii sefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vietii a unei resedinte.

Sursa foto: realitatea.net