Rata sinuciderilor din Romania, peste media UE la grupele de varsta cele mai vulnerabile

Rata sinuciderilor de la noi din tara depaseste media inregistrata in statele membre ale Uniunii Europene la unele dintre cele mai predispuse grupe de varsta si anume la adolescentii intre 15 si 19 ani si la adultii intre 50 si 54 ani, potrivit unor date ale Eurostat.  

Conform Eurostat, cea mai mare rata a sinuciderilor se inregistreaza in randul persoanelor din grupele de varsta 15-19 ani, 50-54 ani si peste 85 ani.

Astfel, in tara noastra sinuciderea in randul tinerilor cu varste intre 15 si 19 ani inregistreaza o rata de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeana de 4,6. Rata suicidului masculin este de 9,2, comparativ cu 6,9, media UE, iar cea a suicidului feminin, de 3,2, comparativ cu 2,2, media UE.

Citeste si: SINUCIDERE MIOVENI: Un barbat s-a aruncat in gol din clopotnita catedralei

In ceea ce priveste grupa de varsta 50-54 de ani, Romania are o rata de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeană. Rata suicidului in randul femeilor romance cu varste intre 50 si 54 de ani s-a situat sub media europeană (cinci decese la suta de mii de locuitori, comparativ cu 8,1 decese la suta de mii de locuitori – media UE), insa rata suicidului masculin a fost de 40,6, comparativ cu 28,7 la suta de mii de locuitori – media UE.

Pe primele locuri in UE, ca frecventa a sinuciderii in randul tinerilor, se afla tarile baltice si din nordul Europei – Lituania, Estonia, Finlanda si Irlanda. Printre tarile europene cu cei mai putini tineri sinucigasi se numara Grecia, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta.

O scadere semnificativa si constanta a ratelor de suicid in randul tinerilor a fost inregistrata in Ungaria, care in anul 2010 a avut o rata de suicid pentru grupa 15-19 ani mai mica decat cea a Romaniei, dupa ce aceasta tara s-a situat, timp de decenii, in fruntea clasamentului european ca frecventa a sinuciderii.

Pe de alta parte, la grupa de vartsa 50-54 de ani, pe primele locuri sunt lituanienii, maghiarii, slovenii si polonezii. Tarile cu cele mai putine cazuri de suicid la aceasta categorie de varsta sunt Spania, Marea Britanie si Grecia.

Cele mai ridicate rate ale sinuciderii sunt Lituania, Ungaria, Letonia si Finlanda, iar cele mai scazute, in Grecia, Cipru, Italia, Malta, Spania, Portugalia si Marea Britanie. Ratele de deces prin sinucidere sunt de trei ori mai mari pentru barbati decat pentru femei in intreaga Uniune Europeana, cu diferente mari intre tari.

Pe primele locuri în UE, ca frecventa a sinuciderii in randul tinerilor se afla tarile baltice si din nordul Europei – Lituania, Estonia, Finlanda si Irlanda. Printre tarile europene cu cei mai putini tineri sinucigasi se numara Grecia, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta.