RATB solicita din nou MAJORAREA PRETULUI biletelor de calatorie

Directorul general al RATB, Vincentiu Daniel Antonescu, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca regia a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucuresti MAJORAREA PRETULUI biletelor de calatorie.

“Suntem in tratative. Asteptam un semnal pozitiv din partea lor”, a spus Antonescu.

Potrivit directorului general al RATB ar fi mai bine din punct de vedere social ca actualul pret al biletelor de calatorie sa se mentina la nivelul actual, care este valabil din 2008, dar ca acesta nu permite regiei sa acopere o serie de cheltuieli.

“Cred ca din punct de vedere social ar fi mai bine ca acest pret sa ramana pe loc sau transportul in comun sa fie gratuit, de ce nu? Insa din punct de vedere economic, noi nu mai reusim sa ne acoperim aceste cheltuieli. Din 2008 au crescut costurile cu carburantii, au crescut si costurile salariale dar si TVA. Incercam sa tinem un echilibru si pe partea salariala pentru ca noi nu am intervenit in jos cum s-a intamplat in alte ramuri ale economiei. Am pastrat oamenii pe aceleasi salarii. Un bilet de calatorie a ramas tot la un pret de 1,3 lei, si, repet, pentru cei care isi valideaza biletul de calatorie. Eu cred ca o ajustare la 1,8 lei sau 2 lei pe o calatorie ar putea sa ne mai resusciteze pe partea de incasari”, a declarat directorul general al RATB.

Citeste si: PROBLEME GRAVE la RATB. Sindicalistii AVERTIZEAZA ca SOFERII ar putea sa nu mai iasa pe trasee

In ceea ce priveste gratuitatea acordata pensionarilor, Antonescu a afirmat ca aceasta trebuie controlata. “Consider ca o forma de gratuitate trebuie sa existe, insa sub o forma un pic controlata. As restrictiona la un interval orar, sa zicem 9.00-15.00, pentru ca, pana in ora 9.00, majoritatea oamenilor activi pleaca la munca si ma gandesc ca pentru cei care s-au retras din activitate este suficient timp sa isi rezolve problemele. De asemenea, ma gandesc la acordarea unor carduri de calatorie deoarece in prezent nu stim cati pensionari transportam, pentru ca ei circula acum in baza talonului. In primul rand, daca vom introduce aceste carduri vom sti exact cati calatori pensionari avem, iar in al doilea rand am putea oferi aceasta gratuitate sub forma de 90 de calatorii, in intervalul orar stabilit si daca il depasesc vor plati suplimentar. In niciun caz nu ne gandim sa le luam acest drept”, a spus Antonescu.

In legatura cu sistemul comun de taxare RATB-Metrorex, Antonescu a declarat ca acesta ar putea redeveni functional in cursul lunii martie a acestui an. “Ne-am achitat toate datoriile fata de Metrorex si acum suntem in negocieri, suntem la a doua intrevedere. Am venit si noi cu un draft de contract prin care le solicitam ca serviciul pe care il prestam sa fie contra unui comision. Ramane doar sa ne intelegem. Cred ca se va reporni, cel mai probabil, spre sfarsitul lunii martie. Este pana la urma si un gest de imagine pentru cele doua societati fata de calatori”, a declarant directorul general al RATB.

Citeste si: CARDURILE DE CALATORIE sunt din nou DISPONIBILE la centrele RATB

Antonescu a vorbit si despre un proiect referitor la validarea titlurilor de calatorie in refugiile de la tramvaie. “Un alt proiect care ne-ar ajuta foarte mult este legat de validarea titlurilor de calatorie pe partea de refugii la tramvaie. Este unul de viitor. Daca refugiile ar fi ale regiei, am putea gandi si o alta modalitate de validare: accesul pe refugiu sa se realizeze prin turnicheti, pe baza unui validator. Practic, atunci cand calatorul este pe refugiu are calatoria deja validata cand vine tramvaiul”, a spus Antonescu.

Totodata, directorul general al RATB a anuntat ca se poarta tratative cu mai multe companii de carduri si banci pentru introducerea unui nou sistem de validare a calatoriilor. “Suntem in tratative avansate cu companii de carduri si cu banci pentru introducerea unui sistem revolutionar in Bucuresti, implementat deja in Cluj. Este vorba de cardul de credit pe care il avem cu totii, dar este unul contactless, si care ii permite calatorului sa isi valideze calatoria intr-un mod foarte rapid, fara a-l mai scoate din buzunar, ci atunci cand trece pe langa stalpul special conceput pentru plata contactless”, a declarat Antonescu.

Conform lui Antonescu, totalul veniturilor proprii ale regiei in anul 2014 a fost de 357,6 milioane de lei. Din aceasta suma, vanzarea biletelor de calatorie a reprezentat aproximativ 163,5 milioane de lei. Regia a mai incasat din publicitate si inchirieri de spatii sau utilaje 5,95 milioane de lei si mai realizat si alte venituri in suma de 188,18 milioane de lei.

Sursa foto: metropotam.ro