Ratingurile Primariei Capitalei, confirmate de Fitch

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung in valuta atribuit orasului Bucuresti la ‘BBB minus’ si ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la ‘BBB’, ambele cu perspectivă stabilă, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Confirmarea ratingurilor reflecta profilul economic si financiar al Bucurestiului, care este mult peste media nationala, performanta operationala solida si nivelul moderat al datoriei. De asemenea, reflecta ciclicitatea volatila a taxelor, necesitatile ridicate de investitii si riscurile ridicate legate de refinantare. Perspectiva stabila reflecta asteptarile Fitch privind continuarea performantei bugetare solide si a nivelului moderat al datoriei. Agentia estimeaza ca nu va creste datoria Bucurestiului in 2013 si 2014 iar PIB-ul va continua sa se imbunatateasca in 2013, desi intr-un ritm moderat, potrivit Agerpres.

Economia Romaniei a crescut cu doar 0,7% in 2012 iar Fitch se asteapta la un avans mai ridicat in 2013, de 1,2%, sub media de 1,6% inregistrata in 2007-2011. Tot Fitch avertizeaza ca Bucurestiul se confrunta cu un risc ridicat de refinantare, cand vor ajunge la scadenta obligatiunile in valoare de 500 milioane de euro, în 22 iunie 2015.

Orasul intentioneaza sa efectueze cateva imprumuturi pana atunci, pentru a refinanta imprumuturile, dar inca nu exista planuri finalizate. Mai mult, Primaria vrea sa obtina o exceptare de la legea care prevede ca platile din serviciul datoriilor nu pot depasi 30% din media veniturilor unui oras in ultimii trei ani. In plus, datoria Bucurestiului este expusa riscului de schimb valutar, in special in euro si dolari.

Mentinerea performantelor operationale solide, prin care o mare parte din finantarea investitiilor este asigurata din resurse interne, si un nivel al datoriilor sub 100% din veniturile actuale va fi un factor pozitiv pentru ratingul Bucurestiului, care este la nivelul ratingului suveran al Romaniei. In schimb, planurile neclare de refinantare, pentru cand vor ajunge la scadenta obligatiunile, vor fi un factor negativ pentru calificativul orasului.

Sursa foto: PMB