RAZBOI CIVIL SIRIA. KERRY: SUA si RUSIA au convenit asupra unor ”PRINCIPII FUNDAMENTALE”

SUA SI RUSIA au convenit asupra ”UNOR PRINCIPII FUNDAMENTALE” referitoare la SIRIA, a declarat marti secretarul de stat al SUA, JOHN KERRY, adaugand ca intentioneaza sa se intalneasca din nou miercuri cu ministrul de externe rus SERGHEI LAVROV, relateaza Reuters.

‘A existat un acord ca SIRIA trebuie sa fie o TARA UNITA, SECULARA, ca gruparea STATUL ISLAMIC (SI) trebuie sa fie COMBATUTA si ca trebuie sa existe o TRANZITIE CARE SA FIE GESTIONATA’, a declarat Kerry intr-un interviu pentru MSNBC, adaugand ca raman divergente in privinta rezultatului pe care ar trebui sa-l aiba aceasta perioada de tranzitie.

Intr-un interviu acordat la New York, in timpul Adunarii Generale a ONU, Kerry a afirmat ca atat presedintele american Barack Obama, cat si omologul sau rus Vladimir Putin ‘cauta o CALE DE A PROGRESA’ in Siria. Kerry a descris intalnirea dintre Obama si Putin de luni, care a avut ca tema CRIZA DIN SIRIA, drept ‘foarte constructiva, foarte politicoasa si (…) foarte sincera ‘.

CITESTE SI: SUMMIT ONU: OBAMA VREA INLATURAREA LUI BASHAR AL-ASSAD. PUTIN SE OPUNE CATEGORIC

‘Toata lumea intelege ca miza este viitorul Siriei si lumea cauta rapid o cale de solutionare’, a mai spus seful diplomatiei americane.

Intrebat daca exista o oportunitate de a folosi influenta Rusiei si a Iranului in Siria pentru a opri folosirea de catre Bashar al-Assad a BOMBELOR-BUTOI asupra sirienilor, John Kerry a raspuns afirmativ. El a precizat ca a ridicat problema in intrevederile cu reprezentantii Rusiei si Iranului.

‘Ambele sunt in pozitia, poate in schimbul a ceva ce trebuie sa facem noi, de a-l putea OPRI PE ASSAD sa lanseze bombe-butoi’, a spus Kerry la MSNBC.

Luni, presedintele SUA, Barack Obama, si presedintele rus, Vladimir Putin, au convenit, intr-o intalnire care a avut loc pe marginea Adunarii Generale a ONU de la New York, ca reprezentantii fortelor lor armate sa poarte discutii pentru a evita potentiale conflicte legate de operatiuni in Siria. Cei doi lideri au convenit de asemenea sa exploreze optiuni pentru o solutie politica in Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al presedintelui sirian BASHAR AL-ASSAD.

Sursa foto: nypost