SCANDAL in Parlament pe pretul ENERGIEI TERMICE

Presedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputatilor, IULIAN IANCU, a declarat miercuri ca ministrul delegat pentru Energie dezinformeaza cand spune ca nu a existat niciodata riscul cresterii pretului la ENERGIA TERMICA de la 1 ianuarie 2015, aratand ca Parlamentul a fost cel care a facut amendamente pentru a nu fi pusa in pericol alimentarea cu ENERGIE TERMICA.

“Vreau sa fac o clarificare la interventia facuta de ministrul delegat care a venit aici, a aratat doua Monitoare din 2010 si 2014, sustinand in fata Parlamentului ca nu era necesara aceasta interventie, ca nu exista niciun risc al cresterii preturilor de la 1 ianuarie intrucat in conformitate cu aceste Monitoare preturile in baza acelor metodologii iau in calcul media consumului si preturilor din ultimele 12 luni, iar Autoritatea de Reglementare a stabilit preturile pentru 2015. Va mentionez ca este in continuare o dezinformare, nu inteleg de ce o face domnul ministru delegat si eu sunt obligat sa vin sa spun acest lucru in fata plenului pentru ca noi, Comisia pentru industrii, avand in vedere informatiile primite de la toti producatorii de ENERGIE TERMICA si mai ales cei in co-generare de inalta eficienta din Romania, ne-au atentionat ca de la 1 ianuarie creste pretul gazelor naturale de la 53 la 90 de lei si subventia pentru anul 2015 se ridica a 500 de milioane de lei, adica mai bine de 100 de milioane de euro”, a spus Iancu la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor pe marginea proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale.

Citeste si: FUZIUNEA dintre RADET si ELCEN, amanata de Guvern

El a adaugat ca majorarea preturilor de la 1 ianuarie 2015 ar fi dus in faliment toti producatorii de ENERGIE TERMICA din Romania si ar fi pus in pericol alimentarea consumatorilor, motiv pentru care comisia a dezbatut in regim de urgenta ordonanta.

“Eu nu as fi avut nicio interventie contrara daca nu s-ar fi facut o afirmatie mincinoasa care de fapt a atacat Parlamentul, punandu-ne pe noi intr-o situatie delicata in fata populatiei desi noi am salvat situatia intr-un cuvant”, a mentionat Iancu.

Ministrul delegat pentru Energie, RAZVAN NICOLESCU, a declarat miercuri ca nu a existat niciodata riscul cresterii pretului la ENERGIE TERMICA de la 1 ianuarie 2015.

“In Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie (…) Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a publicat preturile la ENERGIA TERMICA valabile pentru anul 2015 conform metodologiei in vigoare, metodologie care tine cont de preturile la combustibili din anul 2013 si anul 2014. Deci, niciodata nu s-a pus aceasta problema, in rest de a creste preturile la energie termica niciodata nu a existat acest risc”, a spus ministrul RAZVAN NICOLESCU, la dezbaterea din plenul Camerei Deputatilor.

El a explicat ca prin aceasta ordonanta se incearca incurajarea transparentei, in asa fel incat consumatorii sa beneficieze de preturi mai bune.

Citeste si: Va creste pretul la gaze? Ministrul Razvan Nicolescu: Factura este posibil sa creasca cu cateva procente

“In general, pe pietele gazelor naturale din UE tranzactiile angro depasesc de patru, cinci ori consumul real de gaze naturale. In Romania nu se intampla lucrul acesta, nu avem o lichiditate a pietei gazelor naturale, nu avem suficienta transparenta si atunci, prin aceasta ordonanta, am incercat sa incurajam transparenta, sa incurajam lichiditatea in asa fel incat consumatorii sa beneficieze de preturi competitive, de preturi mai bune. Amendamentele formulate in comisie sunt, de fapt, niste corelari ale unor termene care vizeaza inclusiv corelarea cu amanarea liberalizarii pretului la populatie pe care Parlamentul Romaniei a adoptat-o in luna octombrie si pe care Guvernul le sustine”, a afirmat ministrul.

Nicolescu a amintit totodata ca un amendament vizeaza situatia centralelor de cogenerare. “Aceste centrale de cogenerare sa beneficieze de acelasi tratament ca si centralele de apartament — este un principiu corect, este un principiu pe care il sustinem. Niciodata nu s-a pus problema in Romania sa fie altfel decat centralele de apartament sa aiba acelasi regim ca si centralele de cogenerare, cum niciodata nu s-a pus vreodata problema in Romania ca preturile la energie termica sa creasca incepand cu 1 ianuarie 2015”, a punctat el.